Nezakonito otuđeno više stiotina lokala 1Foto: FoNet/Božidar Petrović

Grad je, u poslednjih šest meseci, od kada je doneta Odluka o objedinjavanju poslovnog prostora, sproveo čitav niz analiza rada opštinskih poslovnih prostora koje su pokazale frapantne podatke o potraživanjima zakupnina u opštinama.

Opštinski poslovni prostori na teritoriji grada imaju nenaplativih potraživanja u iznosu od 4,078 milijardi dinara, od čega su 2,678 milijardi potraživanja starija od tri godine, znači skoro nenaplativa. Poslovnim prostirima grada će se domaćinski poslovati od 1. decembra, biće naplaćivana svaka zakupnina i na taj način će biti više para u budžetu, ali i za građane, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

– Najveća potraživanja prema zakupcima ima Poslovni prostor „Stari grad” – 2,168 milijardi dinara, zatim Vračar 794 miliona dinara, Savski venac 428 miliona dinara, potom Novi Beograd oko sto miliona dinara. To je pokazatelj nedomaćinskog poslovanja, a samo potraživanja Starog grada su visine šestogodišnjeg budžeta opštine, a Vračara dva i po budžeta – istakao je Vesić i dodao da građani treba da znaju da su svakim dinarom koji nije naplaćen od poslovnog prostora zakinuti budžeti opština i grada, jer su od tih para mogla da se prave obdaništa, putevi i obezbede socijalna davanja.

Kako je rekao, Grad će se time ozbiljno pozabaviti jer tu ima mesta i za tužioca.

Vesić je naglasio da je rađena i imovinsko-pravna analiza koja je podrazumevala upoređivanje podataka o poslovnim prostorima iz 1992. godine, kada su ih opštine preuzele, kao i da su i ti podaci takođe iznenađujući.

– Više stotina poslovnih prostora je u međuvremenu otuđeno na nezakonit način jer opštine nisu mogle da prodaju poslovne prostore. Nažalost, postoje i oni koji su u potpunosti nestali i nema ih u evidenciji. Na Vračaru postoji 11 takvih prostora, a na nekim drugim opštinama i više desetina. To je analiza sa kojom ćemo uskoro izaći u javnost. Nadam se da će ona biti predmet interesovanja i onih čiji je to posao – rekao je Vesić.

On je podestio da će od sada i opštine imati više para, jer bez obzira na to što formalno poslovni prostori neće biti u opštinama, one opštine na čijoj teritoriji se oni nalaze i dalje će biti korisnici onog procenta, do 80 posto, koji im je do sada pripadao u zakupnini.

– Boljom naplatom će i oni imati veće prihode – rekao je Vesić i dodao da je do sada u ovim prostorima bilo zaposleno preko 220 ljudi, a da će u gradu isti ovaj posao raditi oko četrdesetak ljudi.

Poslovni prostori su, kako je rekao, godinama korišćeni kao mesto gde su se sklanjali isluženi politički kadrovi koji čak nisu ni dolazili na posao.

– Ovaj posao koji je uradio Sekretarijat za imovinske i pravne poslove pravi je pokazatelj kako se uvodi red i kako se brine o svakom dinaru, kao i pokazatelj šta se sve dešavalo, posebno na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu i kako se nije vodilo računa o državnom novcu – istakao je Vesić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari