Nezavisnost: Menadžment Fijata pokazao aroganciju 1Foto: Fonet

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ uputio je otvoreno pismo premijerki Ani Brnabić povodom štrajka u Fijatu u kojem ističu da je menadžment te kompanije pokazao „svu aroganciju“ i da je država nespremna da od njih zahteva poštovanje zakona.

Pismo prenosimo u celsoti:

Poštovana predsednice, štrajk radnika FIAT Krajsler automobili Srbija, koji je prevazišao okvire fabrike i zainteresovao javnost u čitavom regionu i u Evropi, pokazao je svu aroganciju menadžmenta kompanije FIAT.

Takođe i nespremnost države da od ove kompanije zahteva striktno poštovanje zakona i manipulisanje radnicima od strane organizatora štrajka, Samostalnog sindikata u FIAT Krajsler automobili Srbija.

Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ čiji clanovi udestvuju u štrajku, snažno podržava opravdane socijalne zahteve radnika FCA, zahteva od menadžmenta kompanije FIAT da odmah započne pregovore sa radnicima, kako bi se štrajk okončao sporazumom u skladu sa Zakonom o štrajku.

Način na koji ste pokušali da posredujete oko podetka pregovora dve strane u sporu, pokazao se neuspešnim, jer su radnici FIAT Krajsler automobili odbili da prihvate predlog Vas i ministra Kneževica da se štrajk “zamrzne” pa da se nakon početka radaza počnu pregovori. U teoriji i praksi štrajkova u savremenoj Evropi, takav način rešavanja štrajka nije zabeležen. Da ste imali kvalifikovanog savetnika za industrijske odnose, on bi Vam rekao da u zakonu ne postoji termin zamrzavanja štrajka i da se štrajk okončava pregovorima za pregovaračkim stolom i potpisivanjem sporazuma strana u sporu. Takođe bi Vas savetovao da hitno pozovete na sastanak lidere dve sindikalne centrale i predsednike Granskih sindikata čiji članovi učestvuju u štrajku, umesto da na razgovor pozivate samo predsednika Samostalnog sindikata.

 U svim izjavama i nastupima u javnosti, Granski sindikat industrije, energije i rudarstva „Nezavisnost“ zahtevao je od države da obezbedi primenu zakona, koji treba da važi za sve privredne subjekte pa i za inostrane kompanije. Kada menadžment FIAT-a ne ispoštuje nalog Inspekcije rada da u skladu sa Zakonom o štrajku stupi u pregovore sa štrajkačkim odborom, to zanali da je uručen pravni sistem i u tom slučaju je izvršna vlast bila u obavezi da reaguje. Umesto toga, Vlada Srbije vrši pritisak na radnike da prekinu štrajk, da na taj način potpuno oslabe pregovaračku moć i da se kompaniji FIAT omogući da ponudi neke mrvice koje bi bile izlaz za organizatora Strajka, a sramota za radnike FIAT Krajsler automobili.

Država Srbija koja teži članstvu u zajednicu evropskih država, koja otvara poglavlja o vladavini prava, ima obavezu da od stranih kompanija zahteva poštovanje zakona, jer samo tako štiti svoje radnike i građane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari