Nezavisnost: Vratiti oteto 1

Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost saopštio je danas, povodom najave premijera da će „plate u javnom sektoru od sledeće godine biti povećane između pet i sedam odsto“, zahteva od Vlade vraćanje „otetih“ 10 odsto zarada svim zaposlenima u javnom sektoru i „otetog“ dela penzija.

Ukoliko finansijske mogućnosti ne dozvoljavaju ovoliki procenat vraćanja „otetog“, zahtevamo isti, manji, procenat vraćanja svima kojima je oduzet deo zarada, odnosno penzija, ističe sindikar.

U saopštenju, upozorava da se najavljenim „povećanjem“ zarada delu zaposlenih u javnom sektoru vrši direktna diskriminacija ostalih zaposlenih u ovom sektoru kojima su zarade još 2014. godine umanjene primenom propisa koji su se odnosili na sve zaposlene u javnom sektoru.

Sada su oni, upozorava sindikat, izuzeti od najavljenog povećanja, zaposleni u komunalnim delatnostima i u preduzećima u državnom vlasništvu, PTT, Telekom, Galenika, EPS, državnoj upravi.

Sindikat takođe ukazuje da su nejasni kriterijumi za izbor onih zaposlenih kojima će biti, kako najavljuje preminjer, „povećane“ zarade, i onih kojima će i dalje biti one umanjene, kao i u prethodne dve godine.

Sindikat podseća da je umanjenje zarada trebalo da bude „privremeno“ i traži da predsednik Vlade trebao da objasni koliko dugo ta „privremenost“ može da traje.

Takođe, Nezavisnost upozorava da su propisi kojima su umanjene zarade zaposlenima u javnom sektoru i penzije umanjuju već stečena prava sadašnjih i bivših radnika, suprotni Ustavu Srbije, Zakonu o radu i zaključenim kolektivnim ugovorima.

Zbog toga je taj sindikat od Ustavnog suda Republike Srbije zahtevao ocenu njihove ustavnosti, ali dve godine nema nikakvih informacija vezanih za taj zahtev.

Podsećamo i da čekamo odgovor Ustavnog suda na još 20 zahteva za ocenu ustavnosti različitih propisa koji se odnose na umanjenje prava radnika. Ukoliko ovaj zahtev ne bude prihvaćen, vrlo brzo bićemo prinuđeni da organizujemo obustave rada i proteste. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari