Ni Narodna skupština ne može da dobije diplomu tužioca 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

Ako je građanima ali i novinarima za utehu, ni poslanici pa čak ni državne institucije najvišeg ranga, poput Narodne skupštine, ne mogu lako da dođu do informacija, čak i kada pokušavaju da ih pribave od sebi podređenih institucija.

Tako je po zahtevu poslanika Dveri, Srđana Noga, Narodna skupština zatražila od Državnog veća tužilaca kopiju dokumenta, diplome ili uverenja na osnovu kojega je radni odnos zasnovao Ljubivoje Đorđević, tužilac Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu. Nekoliko dana po dostavljenom zahtevu, stigao je odgovor da DVT ne poseduje traženi dokument, i uputio je Narodnu skupštinu da taj papir zatraži od Prvog osnovnog tužilaštva, što je i učinjeno.

„Obaveštavamo vas da shodno odredbi čl. 37 Zakona o javnom tužilaštvu, Državno veće tužilaca vodi lični list za svakog javnog tužioca i zaposlenog u javnom tužilaštvu, koji sadrži podatke o nosiocima javnotužilačke funkcije, uključujući i podatke o završenom fakultetu, uspehu na studijama, pripravničkoj praksi, kretanju u službi, vrednovanju rada, učešću u programima stručnog usavršavanja, znanju stranih jezika i drugim posebnim znanjima, te je shodno navedenom, potrebno da se za tražena obaveštenja obratite navedenom organu“, odgovorilo je Prvo OJT.

U toj partiji ping-ponga, Skupština je ostala bez tražene informacije, a slično je, uz dodatak malo „mangupluka“ i punu saradnju sa višim organom, prošao i naš list kada je istovetan zahtev dostavio Prvom OJT. Najpre se tužilac Đorđević, nadležan i za postupanje po zahtevima za dostupnost informacijama od javnog značaja, obratio Višem JT i zatražio svoje izuzeće, s obzirom na to da se tražene informacije odnose na njega. VJT je prihvatilo zahtev za izuzeće, a onda „postupilo“ po zahtevu Danasa i obavestilo nas da ono traženu informaciju – nema.

Podsetimo, kopiju diplome Đorđevića Danas je zatražilo nakon što je to tužilaštvo, po nalogu Agencije za borbu protiv korupcije, dobilo nalog da istraži verodostojnost dokaza o završenom Ekonomskom fakultetu sudske veštakinje Mirjane Labović. O tom slučaju naš list je pisao, a sporan je bio naziv visokoškolske ustanove, jer je naveden Univerzitet Kosova u Prištini, iako se on od osnivanja do danas zove samo Univerzitet u Prištini. Sporni su bili i potpisi na diplomi, jer je ime dekana napisano sa dve slovne greške a kao rektor je navedena osoba koja je na tu funkciju stupila nekoliko godina kasnije. Prvo OJT je, međutim, zaključilo da u tom predmetu „nema elemenata krivičnog dela“, zbog čega je Agencija zatražila nadzor nad radom tužilaštva u tom slučaju. Prema nezvaničnim saznanjima Danasa, i tužilac Prvog OJT završio je prava u Prištini, pa nas je interesovalo da li je i njegova diploma ista, a ako nije, čija je ispravna. Odgovor još nemamo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari