Nikezić (SSP): Za povraćaj državnog novca uloženog u Beograd na vodi biće potrebno 250 godina 1Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS

Predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić danas je ukazao da će biti potrebno 250 godina za povraćaj dve milijarde evra novca i imovine koliko je država Srbija uložila u projekat Beograd na vodi.

On je u saopštenju naveo da 3,5 miliona evra dobit Srbije za pet godina od Beograda na vodi, a da je dug kompanije koja sprovodi taj projekat samo za uređenje zemljišta više do 100 miliona evra.

Kompanija Beograd na vodi, koja je u većinskom vlasništvu Igl hilsa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata a manjinski vlasnik je Vlada Srbije, saopštila je pre dva dana da će posle gubitka 2020, u 2021. godini imati dobit od 25 miliona evra.

Od te dobiti, kako je rekao Nikezić, osam miliona pripašće državi Srbiji i po toj računici biće potrebno 250 godina za povraćaj novca i imovine koji je država uložila u izgradnju stambeno-poslovnih zgrada na desnoj obali Save u centru Beograd.

„Kao da im poklonjene milijarde nisu dovoljne, arapski partneri fakturišu blizu pet miliona evra godišnje za usluge razvoja projekta, naplaćuju kamatu od 4,75 odsto za pozajmicu od 25 miliona evra, a od najavljenih 3,5 milijarde, uplatili su samo 80 miliona evra i očigledno više neće ni jedan evro pošto je poslednja uplata bila još 2016. godine“, naveo je Nikezić.

Dodao je da „nikome nije jasno zašto Vlada Srbije ima skupog arapskog partnera koji u projekat Beograd na vodi nije doneo ni pare, ni znanje, ni tržište, a dobio je većinsko vlasništvo i pravo upravljanja nad ogromnom imovinom“.

Nikezić je istakao da su predsednik Srbije Alaksandar Vučić i ministar finansija Siniša Mali znali „koliko je štetan ugovor za Beograd na vodi“ pa zato nisu potpisnici ugovora sa kompanijom IGl Hils.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari