Nikola Petrović: Otišao sam jer mi je istekao mandat 1Foto: Fonet/Nenad Đorđević

„Obraćam vam se u vezi sa tekstom „Jelena Matejić na čelu EMS“, objavljenim u vašem listu 31. 12. 2016. godine, u kom su iznete netačne i maliciozne informacije.

Pre svega, nigde nisam najavljivao odlazak sa funkcije već sam otišao istog dana kada mi je mandat na čelu EMS istekao i skoro dve nedelje nisam direktor Elektromreže Srbije.

Po starom Zakonu o javnim preduzećima (član 22, tačka 1, stav 3) za poziciju generalnog direktora bilo je neophodno da kandidat „ima visoko obrazovanje stečeno na studijama trećeg stepena (doktor nauka), drugog stepena (master akademske studije, specijalističke akademske studije, specijalističke strukovne studije, magistar nauka), odnosno na osnovnim studijama u trajanju od najmanje četiri godine”. Kada sam 2012. godine imenovan za generalnog direktora EMS, kao uostalom i danas, ovaj uslov (kao i sve druge uslove predviđene novim Zakonom o javnim preduzećima) ispunjavam, ali jednostavno nisam se opet kandidovao. Dakle, netačni su navodi vašeg neimenovanog izvora. Koliko god da vi ne možete, ili nećete, da prihvatite tu činjenicu sa čela EMS otišao sam po isteku punog mandata, a firmu sam ostavio u perfektnom stanju sa završenim kapitalnim projektima.

Takođe, već nekoliko puta u javnosti (pa i vašem novinaru) odgovarao sam na pitanja u vezi sa mojim obrazovanjem i zato smatram krajnje tendencioznim i zlonamernim navode „neimenovanih izvora“ – na koje se vaši novinari pozivaju – po kojima nemam završen fakultet. Lično sam vašem novinaru, pre nepuna dva meseca, odgovorio da sam svaki dokument u EMS potpisao kao diplomirani ekonomista, te da nikada sebi ne bih dopustio da se lažno predstavljam. Pored toga, opet nastavljate sa pozivanjem na neimenovane izvore i objavljujete netačne informacije.

S obzirom na to da više ne obavljam javnu funkciju, molim vas da moje ime ubuduće ne zloupotrebljavate i iznosite netačne informacije i paušalne ocene a sve, očigledno, u cilju srozavanja mog ugleda odnosno ostvarenja sitnih političkih poena vama simpatičnih i naklonjenih osoba. Molim vas da preko mog imena ne vodite političke borbe i pozivam vas da ovaj demanti objavite u prvom sledećem broju u skladu sa Zakonom o javnom informisanju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari