Foto: Nenad Đorđević/FoNet (arhiva)

Nikolić i Đidžao izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom dveju država u okviru inicijative “Pojas i put”, a kao pozitivan primer konkretne saradnje u oblasti proizvodnje istakli su uspešnu privatizaciju Železare Smederevo.

Realizacija projekta pruge Beograd-Budimpešta daće nov impuls inicijativi “16+1”, konstatovao je Đidžu i istakao da Kina vrednuje saradnju koju ima sa Srbijom.

Tokom Nikolićeve posete Pekingu pokrenuti su razgovori i o privatizaciji RTB Bora od strane kineske kompanije Zijin, a Đidžu je istakao da Komisija podržava kineske kompanije koje nameravaju da ulažu u Srbiju, poput kompanije Zijin, čiju nameru da privatizuje RTB Bor je podržao i predsednik Kine Si Đinping.

Nikolić je istakao neophodnost što skorije finalizacije dogovora koji se tiču daljih radova na deonici pruge Beograd-Subotica, kao i kreditnih aranžmana sa kineskom Eksim bankom za obilaznicu Ostružnica-Bubanj potok i deonicu autoputa Preljina-Požega.

Sagovornicu su konstatovali i da bi, uz saglasnost i saradnju Beograda, Skoplja i Atine, Kina pružila podršku razmatranju realizacije kanala Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more, projekta koji bi doprineo rečnom povezivanju evropskih država, navodi se u saopštenju.