Veoma smo zainteresovani za kupovinu crnogorske državne naftne kompaniji Montenegrobonus, i želimo da učestvujemo na tenderu koji je za davanje ponuda otvoren do 22. maja. Ali, kako je država još uvek stoprocentni vlasnik kapitala NIS, za takav poslovni poduhvat potrebna je saglasnost Vlade Srbije, odnosno resornog ministarstva – potvrđeno je Danasu u Naftnoj industriji Srbije.

Veoma smo zainteresovani za kupovinu crnogorske državne naftne kompaniji Montenegrobonus, i želimo da učestvujemo na tenderu koji je za davanje ponuda otvoren do 22. maja. Ali, kako je država još uvek stoprocentni vlasnik kapitala NIS, za takav poslovni poduhvat potrebna je saglasnost Vlade Srbije, odnosno resornog ministarstva – potvrđeno je Danasu u Naftnoj industriji Srbije. Na pitanje da li NIS, imajući u vidu plan privatizacionog savetnika, može da ulazi u projekte kakav je kupovina kompanija u okruženju, sagovornik Danasa tvrdi da bi eventualnom kupovinom akcija Montenegrobonusa NIS finansijski ojačao, što bi dodatno podiglo tržišnu vrednost kompanije pred privatizaciju koja sledi. Takođe, naš izvor ističe da bi se realizacijom te finansijske akvizicije, povećao i strateški značaj NIS u regionu.
Treba podsetiti i na izjavu generalnog direktora NIS Srđana Bošnjakovića koji je nedavno ocenio da NIS vidi veliku šansu u širenju na tržište Balkana koje bi se zbog slabog ulaganja u rafinerije već 2012. moglo suočiti sa deficitom naftnih derivata.
– Biznis plan NIS predviđa ulaganja od 400 miliona evra u naredne tri godine što će omogućiti da prerada sirove nafte dostigne nivo od 6,5 miliona tona godišnje. Naš cilj je da polovina potreba domaćeg tržišta za naftu bude podmirena iz izvora van Srbije. To znači da moramo više nego udvostručiti proizvodnju, što nije lako, ali je moguće ostvariti, i to ili u kooperaciji sa velikim naftnim kompanijama ili eksploatisanjem ležišta za koja oni nisu zainteresovani – istakao je Bošnjaković.
U Ministarstvu rudarstva i energetike juče nisu mogli da nam kažu da li je zahtev iz NIS kojim se traži dozvola za učešće na tenderu za kupovinu Montenegrobonusa stigao, jer nadležne službe nisu radile zbog prvomajskih praznika, ali nam je nagovešteno da bi danas moglo da se dobije više informacija u vezi sa tim.
Energetski internet portal Enerdžiobzerver objavio je vest da je crnogorska država raspisala tender za prodaju Montenegrobonusa sa ciljem osnivanja zajedničkog preduzeća u kojem bi Montenegrobonus i izabrani strateški partner imali jednake udele.
Planirano je da se novoosnovano preduzeće bavi akvizicijom, gradnjom, eksploatacijom i poslovima maloprodaje, što pored benzinskih stanica podrazumeva i skladišta nafte i naftnih proizvoda, terminale za ukrcaj i iskrcaj i gasovode. Montenegrobonus je vlasnik naftnih i skladišta rasutog materijala u nekoliko crnogorskih gradova. Za istraživanje nafte i gasa u Crnoj Gori i privatizaciju Montenegrobonusa do sada su, pored NIS, interesovanje pokazale hrvatska INA, grčki Helenik, slovenački Petrol, mađarski MOL, ruski Lukoil i kanadski Bankers Petroleum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari