Niš: Od danas moguć reprogram komunalnih dugova uz otpis kamate 1Foto: V. Torović

Građani Niša, njih 36.000, koji imaju dugove za komunalne usluge mogu od danas danas do 15. aprila u „Objednjenoj naplati“ da potpišu ugovor o reprogramu na period od pet do 10 godina, uz otpis kamate.

Građanima koji su korisnici usluga Centra za socijalni rad omogućeno je potpisivanje ugovora o plaćanju dugova na neograničen broj rata, sa maksimalnim iznosom mesečne rate od 500 dinara.

Odluku o reprogramu dugova za neizmirene obaveze prema gradskim komunalnim preduzećima Veće grada Niša usvojilo je krajem prošle godine.

Odluka između ostalog predviđa da građani koji duguju do 100.000 dinara, obaveze izmiruju u periodu od pet godina, a oni čiji su dugovi između 100.000 i 250.000 dinara, omogućena je otplata dugova u roku od osam godina.

Građanima čiji su dugovi između 250.000 i 500.000 dinara omogućen je period otplate od devet godina, dok dužnici čiji dugovi premašuju 500.000 dinara, rate mogu da plaćaju punih deset godina.

Dužnicima protiv kojih se vode sudski postupci ili postupci izvršenja, nakon potpisivanja ugovora o reprogramu, ti postupci će biti obustavljeni, a njihovi troškovi biće uračunati u glavnicu komunalnih dugova.

Dugovi Nišlija prema komunalnim preduzećima iznose 185 miliona dinara.

Prethodnih sedam godina građani Nišu su takođe imali mogućnost potpisivanja ugovora o reprogramu dugova za komunalne usluge, ali su pogodnosti koje se sada nude najveće jer se kamata otpisuje, a rok plaćanja produžava od pet na deset godina.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović je prilikom donošenja odluke o najnovijem reprogramu rekao da ta odluka nema nikakve veze se izborima koji će biti ove godine, već da grad ima uvećane prihode i ima mogućnost da pomogne građanima u otplati komunalnih računa.

Naveo je da su prihodi grada u 2016. godini bili 6,2 milijarde dinara, a od tada do danas su uvećani za 2,7 milijardi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari