NIS: Usvojen biznis plan za 2021. godinu 1Foto:NIS

Odbor direktora NIS a.d. Novi Sad usvojio je Biznis plan za 2021. godinu sa ciljem obezbeđivanja stabilnog poslovanja kompanije i realizacije ključnih projekata u izazovnim makroenomskim uslovima, izazvanim pandemijom COVID-19.

Biznis planom za 2021. godinu potvrđen je nastavak realizacije ključnih razvojnih projekata NIS-a i investicioni program u vrednosti od 20,8 milijardi dinara u narednoj godini. Najviše ulaganja biće realizovano u oblasti istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, dalju modernizaciju prerađivačkih kapaciteta NIS-a i razvoj maloprodajne mreže u Srbiji i regionu.

Pored toga, NIS će i dalje realizovati proces digitalne transformacije u svim oblastima poslovanja, a jedan od prioriteta biće i unapređenje zaštite životne sredine, kao i povećanje bezbednosti na radu.

Od konkretnih projekata, u 2021. godini planirano je puštanje u rad Termoelekrane-toplane Pančevo (snage do 200 MW), projekta koji NIS realizuje u saradnji sa kompanijom „Gasprom energoholding“.

U novoj elektrani proizvodiće se toplotna i električna energija prvenstveno za potrebe Rafinerije nafte Pančevo, dok će deo proizvedene električne energije biti usmeren u energetski sistem Srbije.

U oblasti istraživanja i proizvodnje, fokus će biti na najperspektivnijim projektima u Srbiji, Rumuniji i Bosni i Hercegovini. Kada je reč o modernizaciji Rafinerije nafte u Pančevu, prioritet je otpočinjanje aktivnosti koje će omogućiti projekat rekonstrukcije FCC (postrojenja katalitičkog krekinga) i izgradnju novog postrojenja ETBE (visokooktanske komponente benzina), koji će biti realizvani u narednim godinama. U oblasti prometa, najviše ulaganja biće ostvareno u modernizaciju maloprodajne mreže u Srbiji i regionu, kao i početak projekta rekonstrukcije skladišta NIS-a.

I u narednoj godini NIS će nastaviti da sprovodi program za povećanje operativne efikasnosti, kao jednu od mera za prevazilaženje nepovoljnih makroekonomskih trendova.

Takođe, na sednici su razmatrani i različiti krizni scenariji u slučaju produženja negativnih tržišnih trendova.

U razvoj NIS-a je od 2009. godine investirano više od 3 milijarde evra, od čega je preko 800 miliona evra uloženo u modernizaciju Rafinerije nafte u Pančevu.

U sklopu druge faze modernizacije Rafinerije, u Pančevu je 18. novembra 2020. godine svečano pušteno u rad postrojenje za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja. Početak rada ovog kompleksa donosi NIS-u, Republici Srbiji i građanima brojne poslovne i ekološke koristi.

Pre svega, reč je o povećanoj proizvodnji najkvalitetnijih goriva – dizela, benzina i tečnog naftnog gasa, uz početak domaće proizvodnje naftnog koksa.

Takođe, rad novog postrojenja znači prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora što doprinosi da Srbija ispuni svoje obaveze prema Energetskoj zajednici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari