Ako vas putem interneta ili u prodavnici trgovac obmane tako što vam za proizvod ili uslugu naplati višu cenu od one navedene u oglasu ili napisane na izlogu prodajnog objekta takav trgovac je prekršio zakon i trebalo bi ga prijaviti, poručuju iz Tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i usluga Srbije.

Ako vas putem interneta ili u prodavnici trgovac obmane tako što vam za proizvod ili uslugu naplati višu cenu od one navedene u oglasu ili napisane na izlogu prodajnog objekta takav trgovac je prekršio zakon i trebalo bi ga prijaviti, poručuju iz Tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i usluga Srbije.
– Iako trgovci smatraju da ne krše zakonske propise kada prilikom reklamiranja robe daju netačne podatke to je, ipak, prekršaj. Ilustracije radi, ako vam putem interneta prodavac ponudi jednu cenu za neki proizvod, a u telefonskom razgovoru saopšti drugu uz izgovor da je oglas zastareo ili vam u prodavnici u kojoj na izlogu piše sve za 99 dinara za neki proizvod traži 105 dinara treba da znate da je reč o prevari. Isti je slučaj i kada neko tvrdi da je cena proizvoda i usluge snižena za određeni procenat a prethodna viša cena zapravo nikad i nije bila formirana. To je slučaj, kada vas trgovac uverava da je cena dušeka koji je navodno koštao deset hiljada snižena na sedam hiljada, a dušek se u stvari nikada nije ni prodavao po izmišljenoj ceni od 10 hiljada. U pitanju je želja prodavca da po svaku cenu ostvari kontakt sa kupcem, odnosno da ga „navuče“ – objašnjava za Danas Goran Macura, šef Odseka za suzbijanje nelojalne konkurencije Tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i usluga Srbije.

Macura: Sačuvajte račun

– Protiv trgovaca koji krše pravila podnosimo prekršajne prijave koje uglavnom podrazumevaju novčanu kaznu. Najveće kazne koje mogu da premaše i 100 hiljada dinara odnose se na reklamiranje cigareta i alkohola. Izuzetno je važno podsetiti potrošače da im Tržišna inspekcija može pomoći samo ako sačuvaju račun koji omogućava da nesavesnog trgovca uhvatimo na delu. Nepravdu je, nažalost, nemoguće ispraviti ako je račun izgubljen ili nije uzet. Trgovce koji krše pravila treba strogo sankcionisati, pogotovo što prilikom takve nepoštene trgovine mogu biti oštećena i deca koja se manje od odraslih razumeju koja prava imaju kao kupci te lako mogu biti prevarena – upozorava Goran Macura, šef Odseka za suzbijanje nelojalne konkurencije Tržišne inspekcije Ministarstva trgovine, turizma i usluga Srbije.

On ističe da je u takvim slučajevima reč o nelojalnoj konkurenciji i kršenju Zakona o oglašavanju koji precizira da oglasna poruka mora da bude jasna, potpuna i istinita. Naš sagovornik podseća da se prevarom smatra i reklamiranje proizvoda koji se proglašava vrhunskim a ne poseduje nikakav sertifikat od neke priznate insititucije.
– Najviše primedaba odnosi se na kvalitet usluga. Zanimljivo je da više pritužbi stiže od zanatlija koje imaju dozvole za rad, nego od korisnika usluga. To je jedan od načina da se suzbije nelojalna konkurencija onih koji rade bez deklaracije Ministarstva trgovine, turizma i usluga. Reč je, između ostalih, o majstorima, prevodiocima, profesorima koji nude privatne časove itd. S druge strane ako govorimo o oglašavanju putem interneta, tu je mnogo manje pritužbi nego u drugim oblastima, pre svega zato što u Srbiji kupovina putem interneta još uvek nije zastupljena u toj meri kao u zemljama Zapadne Evrope. Uglavnom reagujemo u vezi sa pritužbama o zloupotrebi intelektualne svojine, ili kada neki trgovci na internetu koriste zaštićene znakove registrovanih firmi – priča Macura.
On ističe da potrošači koji smatraju da su oštećeni, mogu da prijave prekršaj i telefonom dežurnoj službi Tržišne inspekcije ili da se u pismenoj ili usmenoj formi obrate službenicima inspekcije. Takođe, dodaje, Macura inspektori reaguju i bez prijave ako redovnom kontrolom utvrde da neko obmanjuje mušterije i primenjuje nelojalnu konkurenciju. Naš sagovornik tvrdi da se Srbija približava evropskim standardima kada je reč o zaštiti prava potrošača, intelektualnoj svojini i sprečavanju nelojalne konkurencije a borba protiv svih tih negativnih pojave će još više biti pospešena donošenjem zakona o elektronskoj trgovini koji je u pripremi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari