Foto: Zoran Mrđa/FoNet

Poslednjih nekoliko dana ovo je jedina stvar oko koje mišljenja ministra rada Zorana Đorđevića i potpredsednice Vlade Zorane Mihajlović nisu podeljena. Potpredsednica Vlade je nedavno rekla da je novim zakonom predviđeno da najveće povećanje roditeljskog dodatka bude za prvo dete, ali da će povećanja biti i za drugo, treće i četvrto dete. Ona je, između ostalog, za Politiku pre dva dana rekla i da će građanskim zakonikom, kada bude usvojen, majke imati nadoknadu za treće dete sve do njegovog punoletstva.

S druge strane, ministar Đorđević demantovao je i jedno i drugo. Istom listu dan kasnije Đorđević je rekao da je „apsolutno nerealno da Građanski zakonik predviđa naknadu za treće dete do punoletstva, jer se taj zakon uopšte ne bavi finansijskom podrškom porodici i demografskim pitanjima“.

– Ovakva mera, ako bi se donela, srušila bi ekonomsku stabilnost – istakao je Đorđević. On je rekao i da nije tačno da će roditeljski dodatak biti povećan za svu decu, već da je povećanje predviđeno samo za prvo dete.

U Ministarstvu rada juče su nam rekli da će nam više informacija o svemu ovome dati kada zakon koji je u Skupštini bude usvojen.

Trenutno se u Srbiji za prvo dete majkama isplaćuje 39.000 dinara, prema novom zakonu, kako je najavio ministar za rad, to bi bilo 100.000 dinara. Isplate za drugo dete su trenutno 154.000, za treće 277.000, a za četvrto 369.000 dinara. Novim zakonom nije određena tačna mesečna cifra koju će porodice dobijati za rođenje deteta, ali se u njemu navodi ko će sve imati pravo na to. Tako će ubuduće svaka majka koja je u periodu od 18 meseci pre rođenja deteta ostvarivala prihode, a u momentu rođenja deteta je nezaposlena i nije ostvarila pravo na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti, moći da se prijavi za ovu vrstu naknade. Osim toga, za naknadu će moći da se prijave i one majke koje obavljaju samostalnu delatnost, koje su nosioci porodičnog poljoprivrednog gazdinstva ili koje rade po osnovu ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova, ugovora o delu ili autorskog ugovora.

Ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta i posebne nege deteta može ostvariti i majka koja je u periodu od 24 meseca pre rođenja deteta bila poljoprivredni osiguranik, ali i žena koja je usvojitelj, hranitelj ili staratelj deteta.

Novina koju predviđa ovaj zakon podrazumeva uplatu naknada direktno na račun onih koji su podneli zahtev, a ne kako je to do sada bio slučaj na račun poslodavca. Predlog zakona predviđa i novčane kazne za poslodavce koji izdaju neistinitu potvrdu i to u visini od 50.000 do 150.000 dinara, za preduzetnike kazne su od 20.000 do 100.000 dinara.

Zakon bi trebalo da počne da se primenjuje 1. jula naredne godine.

Članica UO udruženja Roditelj Bojana Selaković kaže za Danas da je inicijativa za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom krenula od građanskih udruženja pre tri godine i da postoji nekoliko stvari na kojima su insistirali.

– Tražili smo da se naknade direktno uplaćuju porodiljama, a ne da ide preko poslodavaca, kao i da se proširi spisak onih koje to pravo mogu da ostvare – ističe Selaković. Obe stvari se nalaze u aktuelnom predlogu zakona. Osim toga, udruženja su, kako kaže, tražila i da se skrati period u kom se isplaćuje roditeljski dodatak sa 24 meseca na 12 meseci (što nije učinjeno).

Predlog da se građanskim zakonikom uvede naknada za treće dete do punoletstva za Bojanu Selaković ne deluje realno.

– Crna Gora je nešto slično uvela pre dve ili tri godine i to je funkcionisalo godinu dana. Mislim da je za naša društva takva jedna mera jako skupa. Postavlja se pitanje da li novac može efikasnije da se iskoristi, da se rasporedi na sveobuhvatnije mere. Da li bi mogao da se iskoristi za ekonomsko osnaživanje žene, a ne njenu pasivizaciju, jer samim tim kad joj dajete tamo neku naknadu, a ne podstičete je da radi, to vodi tome – napominje Selaković.

Ona kaže da je potpuno neizvesno usvajanje građanskog zakonika, na kom se radi još iz vremena Vlade Vojislava Koštunice.

– Građanski zakonik su pisali stručnjaci unutar jedne komisije i van nje niko u to nije imao uvid. On obuhvata dosta raznih zakona, od obligacionog, porodičnog, do seta građanskih zakona. Moja procena je da su oni seli i napisali spisak lepih želja i zato ne znam koliko je realno da bude usvojen – ističe Bojana Selaković.

Umesto povraćaja PDV na bebi opremu - paušal

Prema predlogu zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, roditeljski dodatak bi ostvarivala majka za prvo, drugo, treće i četvrto dete. Roditeljski dodatak, prema ovome, biće uvećan za paušal za nabavku opreme za dete, koji će propisati Vlada na predlog resornog Ministarstva za rad i socijalna pitanja. U zakonu nema reči o tome koliko bi taj paušal mogao da iznosi, ali je pre nekoliko meseci najavljujući ovaj zakon ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović rekla da bi to bio iznos od 5.000 dinara. Uvođenjem ovog zakona prestala bi da važi mera povraćaja PDV za bebi opremu i hranu.