Ovih dana, u okviru programa modernizacije merne opreme u distributivnom sistemu, Elektroprivreda Srbije počinje sa zamenom brojila za merenje utrošene električne energije. U elektrodistributivna preduzeća širom Srbije stigao je prvi paket od 4.000 baždarenih i plombiranih brojila (od tog broja za Elektrovojvodinu je izdvojeno 1.

Ovih dana, u okviru programa modernizacije merne opreme u distributivnom sistemu, Elektroprivreda Srbije počinje sa zamenom brojila za merenje utrošene električne energije. U elektrodistributivna preduzeća širom Srbije stigao je prvi paket od 4.000 baždarenih i plombiranih brojila (od tog broja za Elektrovojvodinu je izdvojeno 1.000 brojila).
Direktor Direkcije EPS za distribuciju električne energije Radovan Stanić ističe da je u Srbiju iz Francuske stigao i novi kontingent od 9.500 brojila, koja su na ispitivanju i biće preuzeta nakon što bude urađena njihova provera i verifikacija u nadležnim zavodima. Stanić objašnjava da su brojila nabavljena iz kredita EBRD i da vrednost ukupno ugovorene nabavke iznosi oko 5,1 milion evra. Reč je o više od 130 hiljada mernih uređaja, u koje spada i 4.200 mernih grupa, koje će isporučiti novosadska firma Enel. Francuska firma Sažem, koja je kao najpovoljniji ponuđač izabrana na međunarodnom tenderu dužna je da EPS isporuči 126.500 brojila.
Stanić objašnjava da će nova brojila biti postavljena svim korisnicima, čak i onima koji ne budu potpisali ugovore sa EPS o zameni mernih uređaja, jer je po Zakonu o energetici vlasnik mernog mesta elektrodistribucija a ne potrošači. Građani koji ne potpišu ugovore, moći će da sačuvaju svoje staro brojilo ako ga žele kao suvenir koji stoji kod kuće, pošto ono neće više imati nikakvu upotrebnu funkciju. Staro brojilo biće zamenjeno novim koje će održavati EPS po istom principu po kojem će brinuti o brojilima potrošača koji su potpisali ugovor. Podsećanja radi, trenutno su vlasnici brojila potrošači koji imaju i obavezu da ih održavaju.
Nova brojila imaju mogućnost daljinskog očitavanja, a planira se da taj sistem zaživi za dve do tri godine. Takođe, imaju indikator suprotnog smera protoka energije koji omogućava uvid u pokušaj krađe struje, kao i programsko razlikovanje godišnjih doba, pa čak praznika. U narednih deset godina u Srbiji treba da se zameni oko tri miliona brojila, za šta je, prema sadašnjim cenama, neophodno oko 200 miliona evra. Na taj način EPS se priprema da postane respektabilan učesnik na domaćem tržištu električne energije, zaključuje Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari