Jedan od najvećih slovenačkih poljoprivrednih koncerna, Panvita iz Murske Sobote, prvi put se ove godine pojavila na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu gde je zajedno s partnerom, Novom brazdom iz Đurđina kraj Subotice, predstavila svoj proizvodni program. Kako su najavili predstavnici te dve kompanije, u Đurđinu će uskoro započeti izgradnja zajedničke fabrike mesa i mesnih prerađevina, a prema rečima predsednika uprave holdinga Panvita Dejan Židan, u novim pogonima prvo će biti zaposleno 40, a kasnije još toliko radnika.

Jedan od najvećih slovenačkih poljoprivrednih koncerna, Panvita iz Murske Sobote, prvi put se ove godine pojavila na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu gde je zajedno s partnerom, Novom brazdom iz Đurđina kraj Subotice, predstavila svoj proizvodni program. Kako su najavili predstavnici te dve kompanije, u Đurđinu će uskoro započeti izgradnja zajedničke fabrike mesa i mesnih prerađevina, a prema rečima predsednika uprave holdinga Panvita Dejan Židan, u novim pogonima prvo će biti zaposleno 40, a kasnije još toliko radnika. Investicija je vredna 10 miliona evra, a planira se godišnja proizvodnja od 9.000 tona mesa i mesnih prerađevina.
– Panvita je holding sa 15 društava koji u Sloveniji zapošljava 630 stalnih i oko 160 sezonskih radnika. Dva društva bave se ratarskom proizvodnjom na sopstvenih 3.500 hektara, dok na 5.000 imamo ugovore o namenskoj kooperaciji. To je sirovinska osnova za proizvodnju oko 60.000 tona stočne hrane za potrebe dveju farmi s kojih se tržištu godišnje isporuči oko 140.000 svinja. Takvi rezultati svrstali su farme Panvite među prve proizvođače u ovom delu Evrope, a dopuna tom programu je uzgoj oko 2,5 miliona pilića brojlera godišnje. Takođe, bavimo se i proizvodnjom biogasa a vrlo smo ponosni zbog činjenice da imamo najveći jagodnjak u Sloveniji od 15 hektara, kao i da na 50 hektara uzgajamo vinovu lozu i proizvodimo vino – kaže za Danas Đidan i dodaje da prosečna plata dostiže 1.100 evra, ali da bi ona mogla da bude viša ako bi se postigla veća produktivnost a država bila skromnija u svojim zahvatanjima.
Partnerstvo između Panvite i Nove brazde uspostavljeno je početkom ove godine kada su posle jednogodišnjih pregovora dve firme uspostavile suvlasnički odnos. Nova brazda iz Đurđina privatizovana je krajem 2004. godine, a novi vlasnici, Dušan Bikicki i njegov zet Zoran Beronja, uspeli su da izgrade zaokružen proizvodni ciklus na dobru koje se prostire na oko 2.700 hektara plodnih oranica. – Povezana proizvodnja, što je osnov za rentabilnost, odvija se kroz tri ekonomije. U prvoj, gajimo oko 500 krava muzara i 800 svinja i tu je mini-klanica. Druga celina nalazi se u centru Đurđina, gde radi mlin i silos kapaciteta 1.000 vagona dnevno, dok se na trećoj ekonomiji odvija tov oko 500 junadi. U sklopu dobra je i jezero. Trenutno u Panvita Novoj brazdi radi 137 radnika s prosečnom neto platom od 17.200 dinara – kaže za Danas direktor dobra Beronja i podseća da je Nova brazda posle jednogodišnjih pregovora ušla u suvlasničke odnose sa Panvitom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari