Samo u dvadesetak dana aprila Tvrđavu je posetilo više od 3.000 turista, što nagoveštava da zaštita kulturne baštine, potpomognuta novcima inostranih fondova, neće ostati samo realizovani projektni zadatak, već će doprineti razvoju lokalne zajednice, regiona i turizma. Za opštinu Golubac na čijoj se teritoriji nalazi Golubačka tvrđava, koja prema podacima iz 2011. ima tek nešto više od 8.300 stanovnika, od kojih oko 1.200 radi, rekonstrukcija tvrđave ima veliki značaj. Ne samo što će kule, zidine i bedemi nakon radova kvalitetnije moći da predstave kulturno-istorijsko nasleđe, već i što će obnovljena tvrđava biti motiv za dolazak turista, pa će za lokalnu zajednicu Golupca biti dovoljno novih uslužnih poslova. To znači i nova radna mesta koja je prošlog leta prilikom otvaranja novog tunela i obilaznice najavio predsednik opštine Golubac Nebojša Mijović. Ukazujući na značaj revitalizacije tvrđave za ovu opštinu, on je kazao da će ovde biti posla za mlade ljude različitog profila, što će biti podsticaj da ostanu u rodnom mestu.

Revitalizacija Golubačke tvrđave bila je deo većeg projekta „Socioekonomski razvoj Dunavskog regiona u Srbiji“, a obilaznica i tunel kojima je posle više od 80 godina saobraćaj izmešten iz Tvrđave, tek su deo onoga što podrazumeva rekonstrukcija tog spomenika koju čini pet segmenata. Poslovi su započeli u septembru 2014, a do jula prošle godine završena su četiri, saznajemo od direktorke preduzeća „Tvrđava Golubački grad“ dr Iskre Maksimović, koja govori i o razlozima kašnjenja.

– Završen je tunel dug 152 metra sa putnom obilaznicom ukupne dužine 760 metara, posetilački centar u kojem se nalaze izložbeni prostor i info centar posvećeni tvrđavi i kafeterija. Urađena je i obaloutvrda duga 430 metara i neophodni infrastrukturni radovi koji uključuju izgradnju trafostanice, sistema za snabdevanje vodom i prečišćavanje otpadnih voda, kao i obimne arheološke radove koji su doveli do veoma značajnih otkrića u prostoru ispred tvrđave preko kojeg je do izgradnje tunela i obilaznice prolazio magistralni put. Jedini deo koji još uvek nije u potpunosti završen jeste sama tvrđava. Razlog je nepotpuna i nedovoljno razrađena projektna dokumentacija kojoj su nedostajali brojni delovi, precizni crteži kula i zidina bez kojih je nemoguće izvoditi radove. Neka rešenja data u projektu čak nisu odgovarala stanju na terenu i da su bila realizovana, ugrozila bi samu tvrđavu – objašnjava Maksimović.

Problemi sa projektnom dokumentacijom onemogućili su da se iskoristi oko milion evra iz IPA fondova i taj novac je vraćen u budžet EU, podseća naša sagovornica. Međutim, Austrijska razvojna agencija je iz svojih fondova donirala 596.000 evra za nastavak radova, a od ovog meseca finansiranje ponovo preuzima EU, koja je zbog značaja i vrednosti Golubačke tvrđave izdvojila 1,3 miliona evra iz novog projekta, za završetak radova, ali i dodatnih 350.000 koji će biti iskorišćeni za opremanje tvrđave. To je, praktično, podrška preduzeću „Tvrđava Golubački grad“ koje upravlja ovim kompleksom, kako bi se osmislila turistička atrakcija i privukli turisti.

– Taj deo investicije uopšte nije bio predviđen prvobitnim projektom i predstavlja dobru volju EU da zbog značaja destinacije za celu regiju istočne Srbije izdvoji dodatna sredstva. Upravo zbog nepotpune dokumentacije, vrednost radova i stručni nadzor su sa prvobitnih 6,9 miliona evra dostigli 7,8 miliona – kaže direktorka.

Maksimovićeva dodaje da je uz pomoć i podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija i opštine Golubac, kompleks i zvanično počeo svoju turističku sezonu 15. marta ove godine.

– Ova godina je još uvek deo prve faze funkcionisanja kompleksa, jer Tvrđava nije završena i tek sa njenim otvaranjem za posetioce preći ćemo u drugu, kompletnu fazu – navodi ona.

I to je tek početak, budući da će u kompleksu Golubačkog grada, nakon rekonstrukcije, biti izgrađeni dodatni komercijalni sadržaji, što će uz kompletno uređenje otvoriti brojna radna mesta i omogućiti da se od turističkih poseta godišnje zaradi oko pola miliona evra, a tvrđava i Golubac dobiti značajnu poziciju na turističkoj mapi Dunava, Srbije i Evrope.

Već stižu prvi posetioci

Na tvrđavi su gotovo završeni radovi na rekonstrukciji dva bedema i četiri kule, a na petoj, najvišoj, takozvanoj „šešir kuli“, radovi se privode kraju. Osim toga, dva bedema su delimično rekonstruisana, izvršeni su radovi na poboljšanju uslova fundiranja buduće palate, što nije bilo predviđeno originalnim projektom, navodi Iskra Maksimović. Dodaje da je uz arheološki i konzervatorski nadzor uklonjen deo puta kroz tvrđavu ispred i iza glavnog ulaza i očišćeno šest kula i pet bedema. Završetak „šešir kule“, radovi na Palati i na bedemima oko gornjih kula i radovi na kulama 6 i 7 predstoje u naredna dva meseca. To naravno ne smeta posetiocima da i sada obiđu postavku u Vizitorskom centru koju čine arheološki nalazi pronađeni tokom realizacije Projekta u podgrađu Tvrđave, datirani od bronzanog doba do XVIII veka.

Osim Dunavskom magistralom, do Tvrđave Golubački grad može se stići i Dunavom, a na novom pristanu u neposrednoj blizini Tvrđave, kako se očekuje, tokom maja pristaće prve redovne turističke linije.