Nove mere dovoljne da se sačuva deo radnih mesta 1Foto: BETAPHOTO/ MILOŠ MIŠKOV

Treći paket pomoći privredi, koji je usvojila Vlada Srbije, sprečiće masovna otpuštanja, selektivniji je nego prethodni ali će zajedno sa ranije donetim merama u cilju suzbijanja negativnih efekata uzrokovanih korona virusom uticati na stvaranje budžetskog deficita, smatra stručna javnost.

Milojko Arsić, profesor Ekonomskog falulteta u Beogradu kaže za Danas da će novi paket mera svakako ublažiti udar na ekonomiju nastao usled epidemije korona virusa i da je u tom smislu pomoć države privrednicima korisna.

– Nove mere će pomoći da se sačuva određeni broj radnih mesta. Smatram da je dobro što je sada uveden sistem u kome je potrebno da se privrednik svaki put prijavi za mesečnu pomoć. Na taj način deo njih, koji ne žele da gube vreme baveći se administrativnim stvarima, neće se ni prijaviti za ovu pomoć. Ipak, mora da se konstatuje da je sve moglo da se uradi sa manjim trošenjem novca iz državne kase tako što je Vlada mogla da je usmeri samo ka onim sektorima kojima je zaista potrebna. Zbog toga što se trošilo više novca, jer je ta pomoć bila usmerena ka svima u privredi, doći će do budžetskog deficita – navodi naš sagovornik.

I ekonomista Milan R. Kovačević smatra da je ovog puta odabran bolji odnosno selektivniji način pružanja pomoći privredi usled negativnih dejstava nastalih epidemijom korona virusa.

– Tako je trebalo raditi od početka, da pomoć dobiju samo oni kojima je ona zaista i nužna. Sada će, s obzirom da postoji prijavljivanje, ona otići samo u ruke onih kojima je ugroženo poslovanje. Ipak, s obzirom da epidemija traje duže nego što smo predviđali ne bi moglo da se konstatuje da će dosadašnja pomoć biti dovoljna odnosno da i u budućnosti Vlada Srbije neće morati da donosi nove pakete mera za podršku privredi – navodi Kovačević.

Prema njegovim rečima, mnogo bolje rešenje je bilo da je Vlada poslodavce oslobodila plaćanja određenih poreskih i drugih dadžbina. On konstatuje da bi se na taj način rasteretilo poslovanje i omogućilo firmama da lakše prebrode krizni period.

Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije kaže za Danas da privrednicima znači što je Vlada donela novi paket mera koji će im olakšati poslovanje u uslovima krize.

– Najavljeno je da će pristup ovog puta biti selektivniji, pa je to razlog što je predviđeno da se preduzeća kojima je pomoć nužna prijavljuju za nju kod nadležnih organa. Ovoga puta akcenat je stavljen i na pomoć koju dobijaju najugroženiji sektori privrede tokom korona virusa a to su autotransport i ugostiteljstvo. Na tom planu se dodatno još više može učiniti. Kada to kažem mislim na to da bi država mogla da pomogne i preduzeća unutar jedne privredne grane. Reč bi bilo o onim preduzećima koja su pre pojave epidemije uspešno poslovala što nije slučaj otkako je kriza počela. Ta konkretna preduzeća bi trebalo da dobiju dodatnu pomoć od države – navodi Atanacković. I on ističe činjenicu da se epidemija korona virusa sporije gasi nego što se to očekivalo te da država i dalje treba da razmišlja o novim merama pomoći kako se funkcionisanje privrede ne bi poremetilo u kriznim uslovima.

Detalji mera

Na sednici Vlade Srbije u četvrtak usvojeni su svi pravni akti neophodni za sprovođenje trećeg paketa mera pomoći privredi za saniranje posledica epidemije korona virusa. Taj paket, podrazumeva isplatu tokom tri meseca, po polovinu minimalne zarade za zaposlene kao i sektorsku pomoć. Ovog puta će na pomoć moći da računaju i velika preduzeća a ne samo mala i srednja kao dosad. Prva isplata će biti 8.aprila. Od 1.marta će biti ustanovljen obrazac pomoću kojeg će se preduzeća prijavljivati svaki put za isplatu pomoći. Firme koje budu dobile pomoć od države neće moći da otpuste više od 10 odsto zaposlenih tokom tri meseca od poslednje polovine isplaćenog minimalca. Takođe, preduzeća koja dobiju pomoć od države nemaju pravo na isplatu dividendi.

Sektori ugostiteljstva , turizma i renta kar uz tri polovine minimalca dobiće i još jednu celu minimalnu zaradu. Treći paket pomoći privredi vredan je 249.4 milijarde dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari