Poslednjeg radnog dana u ovoj nedelji ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je 380,4 miliona dinara. Strani investitori zadržali su visoko učešće u trgovanju (67,96 odsto), dok su njihove aktivnosti podjednako bile usmerene kako na prodaju, tako i na kupovinu akcija. Na čelu liste najtrgovanijih hartija, sa prometom od 75,7 miliona dinara bili su vlasnički papiri zrenjaninskog Dijamanta, koji su i pored ovako velikog interesovanja zabeležili pad vrednosti od 3,1 odsto.

Poslednjeg radnog dana u ovoj nedelji ukupan promet na Beogradskoj berzi iznosio je 380,4 miliona dinara. Strani investitori zadržali su visoko učešće u trgovanju (67,96 odsto), dok su njihove aktivnosti podjednako bile usmerene kako na prodaju, tako i na kupovinu akcija. Na čelu liste najtrgovanijih hartija, sa prometom od 75,7 miliona dinara bili su vlasnički papiri zrenjaninskog Dijamanta, koji su i pored ovako velikog interesovanja zabeležili pad vrednosti od 3,1 odsto. U stopu ih prate akcije Energoprojekt holdinga, kojima se trgovalo za 70,8 miliona dinara, dok je na akcije Agrobanke potrošeno 44,2 miliona dinara. Veće interesovanje (od 39,1 miliona dinara) za akcijama AIK banke poguralo je njihovu cenu naviše za 3,58 odsto, dok je promet hartija Energomontaže vredeo 22,5 miliona dinara. Na obveznice stare devizne štednje juče je utrošeno daleko manje sredstava nego u četvrtak (125.056 evra), a najtrgovanija serija bila je A2015K sa prometom od 68.403 evra.
Oporavak vrednosti za sva tri indeksa ponovljen je, pa su tako indeksi likvidnijih hartija BELEX15 i SRX rasli po nešto većoj stopi, od 1,12, odnosno 1,2 odsto, dok je taj rast kod opšteg indeksa BELEXLINE bio skromniji i iznosio 0,05 odsto. Najbolje po rastu cene bile su akcije preduzeća Pinki iz Zemuna (maksimalnih 20 odsto). Ovo preduzeće bavi se pružanjem komunalnih, društvenih i ličnih usluga i u 2006. godini je imalo ukupne prihode od 47,4 miliona dinara i neto dobit od 783.000 dinara. Značajniji rast (4,29 odsto) zabeležile su i akcije Imleka, kome će uskoro biti pripojena Novosadska mlekara, dok su veći pad ostvarile akcije Betonjerke iz Aleksinca (10 odsto). Gubitak su ostvarile i hartije Dunav osiguranja (3,75 odsto), kao i Meser Tehnogasa (3,65 odsto).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari