Novi rok za privatizaciju Galenike 1

Pregovori sa potencijalnim strateškim partnerom za Galeniku idu dobro i zato će do marta biti produžen rok za iznalaženje rešenja za ovu farmaceutsku kuću, izjavio je juče ministar privrede Goran Knežević.

On je rekao i da smatra da je za Petrohemiju pronađeno rešenje, a da trenutno ima više zainteresovanih i za RTB Bor, ali da „niko neće da kupi mačku u džaku“. Kako kaže, očekuje da za ovo preduzeće, koje sada izmiruje svoje tekuće obveze, bude pronađeno rešenje po ugledu na smederevsku Železaru.

U vezi sa Azotarom ministar je ocenio da bi rešenje moglo da bude pronađeno do sredine naredne godine, ali da ta fabrika sada radi po svim pravilima, uz kontrolu države na nedeljnom nivou, pri čemu zainteresovani kupac insistira da Azotara nastavi da posluje redovno u sledećim mesecima, dok on procenjuje stanje firme.

Govoreći o Galenici, ministar je precizirao da razgovori idu u dobrom pravcu, ali da je neophodno da država pomogne u rešavanju problema koje Galenika ima sa dugovima prema komercijalnim bankama, o kojima se sada vode pregovori.

– Mislim da ćemo do marta završiti privatizaciju Galenike – rekao je Knežević.

Ministar je najavio i raspisivanje konkursa za direktore javnih preduzeća „odmah posle Nove godine“.

– Izabrali smo kadrovsku komisiju, sve formalnosti su razrešene i očekujem da taj problem rešimo – rekao je Knežević. Trenutno su na čelu gotovo svih preduzeća vršioci dužnosti direktora.

Govoreći o planovima i postignutim rezultatima, Knežević je istakao da će u 2017. godini za podršku malim i srednjim preduzećima biti dato 16,6 milijardi dinara, te da očekuje da do 2027. godine broj zaposlenih u ovom segmentu privrede poraste za 150.000 ljudi, na oko 500.000 radnika. Ministar je dodao i da su javna preduzeća došla sa gubitka od 65 milijardi u 2014. godini na dobit od 23,5 milijardi u prvih devet meseci ove godine i najavio statusne promene u Srbijagasu. On je istakao i da je započela racionalizacija zaposlenih i da će u narednoj godini broj radnika u EPS-u biti smanjen za 2.000, a u Železnici za 3.000.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari