Novi Sad: Štetni i skupi tajni dogovori sa Kinezima 1Foto: Beta/Dragan Gojić

Projekat novog mosta u Novom Sadu je koruptivni posao koji se radi bez jasne i javne procedure sa kineskom kompanijom CRBC, tvrdi potpredsednik Narodne stranke i bivši gradonačelnik Novog Sada Borislav Novaković u reagovanju povodom navoda posle sastanka gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića sa predstavnicima te kineske kompanije u vezi izgradnje novog mosta na Dunavu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici kineske kompanije CRBC, na čelu sa direktorom Zhang Xiaoyuan, objavio je Vučević na instagramu uz fotografije i slike budućeg mosta i petlje.

Navedeno je bez ikakvih detalja i cifara, da je“ ponuda CRBC-a bila najpovoljnija od svih prispelih, za trenutno najvažniji infrastrukturni projekat u Novom Sadu“.

„Razgovarali smo o idejnom rešenju mosta i njegovom budućem izgledu, a podsećam da je početak radova na gradnji ovog novog mosta planiran za kraj ove godine, da će se nalaziti u produžetku Bulevara Evrope u Novom Sadu i da će se tako omogućiti spajanje trase sa Fruškogorskim koridorom, čija izgradnja počinje u maju“, naveo je Vučević.

Novaković navodi da to nije prvi koruptivni posao koji se radi bez jasne i javne procedure sa ovim kineskim partnerom i podseća da ta ista kineska firma CRBC gradi tzv. fruškogorski koridor. Za izgradnju 47,7 km auto-puta ugovorena je vrednost od 606 miliona evra što je po grubim procenama, s obzirom na sve infrastrukturne objekte na trasi, najmanje tri puta veća cena od realne.

Funkcioner NS kaže da je to primer potpuno netransparentne procedure. 

 -Naime, Vlada Srbije proglasila je projekat novog mosta projektom od nacionalnog interesa, čime je izbegla međunarodni konkurs u svim fazama, od projektovanja do izgradnje mosta. Bez trunke srama su konstatovali da su pristigle „tri ponude kineskih kompanija“. Neposredna pogodba, koja je omogućena tzv. „projektima od nacionalnog interesa“, pretvorila se u otvorenu korupciju Vučićeve kriminalne hobotnice, jer se po pravilu radi o mnogostruko uvećanim cenama u odnosu na realne. Reč je o drastično neracionalnim i skupim projektima, koji su našu zemlju već sada gurnuli u dužničko ropstvo i nepotrebno interesno vezali za jednu stranu državu – ističe Novaković.

On ukazuje i na to da smo kao država koja je kandidat za pristupanje EU, obavezni na otvoren javni postupak u kome se ključne infrastrukturne investicije realizuju kroz međunarodne tendere, a ne kleptomanskim ugovorima bez ikakve javne kontrole.

Novaković navodi i da gradnja mosta neposredno utiče na očivanje biološke raznovrsnosti Ribarskog ostrva, Kameničke ade i Šodroša, a formulacija iz Plana generalne regulacije koja kaže da će se postojeća vegetacija u ovim delovima dunavske obale, zadržati „u najvećoj mogućoj meri“, najblaže rečeno – onespokojava!

– Vučević nas obaveštava da je „sa kineskim prijateljima bilo reči i o izgradnji centralnog postrojenja gradskog prečišćivača otpadnih voda“. Skandalozno i beskurpulozno – ponovo dogovor u „četiri oka“ umesto međunarodnog konkursa- ocenjuje bivši novosadski gradonačelnik i zaključuje da sve to govori o potpunom isključenju javnosti kada je reč o ključnim razvojnim planovima Novog Sada. Novaković poziva građane Novog Sada da pažljivo prate sve poteze gradskih vlasti i da se već sada spremaju na aktivan otpor i pobunu protiv štetnih ugovora po javni interes grada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari