Novim zakonom do boljeg položaja sezonskih radnika 1Foto: FoNet

Memorandum o sprovođenju projekta „Povećanje prilika za zapošljavanje sezonskih radnika“ biće potpisan danas u Vladi Srbije.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Slobodan Ružević kaže za RTS da se do kraja godine očekuje donošenje zakona čija je svrha da se sezonski radnici vrate u legalne tokove, kako bi dobili punu pravnu i radnu zaštitu.

On je, gostujući u Dnevniku RTS-a, naveo da nova rešenja treba da pojednostave proceduru prijave sezonskih radnika i da smanje birokratske prepreke.

– Više od 300.000 radnika u agraru je u ‘sivoj zoni’, pa je svrha novog zakona da se ti radnici vrate u legalne tokove. Zakon je u velikoj meri usaglašen i očekujemo usvajanje do kraja godine, a primenu sledeće sezone. Iskustva koja tako budemo stekli kasnije ćemo primeneti i na ostale sezonske radnike – ističe Ružević i dodaje da je NALED uz pomoć Vlade Nemačke i GIZ-a obezbedio donaciju od 400.000 evra iz koje će se finansirati razvoj sofvera, obuka operatera i formiranje registra sezonskih radnika, prenosi RTS. Kako kaže, time će sezonski radnici dobiti punu pravnu i radnu zaštitu i pri tom zadržati sva prava koja su ostavrili kod Službe za zapošljavanje ili na planu socijalne zaštite. Pritom će i država imati dodatni prihod u budžetu.

– Isto tako država dobija softever koji sada razvijamo i iako će porezi i doprinosi na sezonski rad biti za trećinu manji nego za stalan rad, budžetska dobit će biti znatna- zaključuje Slobodan Ružević, navodi RTS.

Procenjuje se da u Srbiji svake sezone na njivama radi od 80.000 do 100.000 ljudi, najveći broj njih je angažovan u poljoprivedi. U poslednjem kvartalu 2016. godine, samo u sektoru poljoprivrede, oko 65 odsto radnika angažovano je bez ugovora, dakle za sezonske radnike gazde ne plaćaju ni poreze ni doprinose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari