Pregovori sa Integral inženjeringom iz Laktaša, počeće odmah nakon uskršnjih praznika i očekujem da se u roku od mesec do mesec i po dana utvrde uslovi pod kojima će ta kompanija preuzeti državni paket od 51 odsto akcija Komgrapa. Reč je o firmi čija je ponuda nadmašila naša očekivanja i koja, osim u BIH i Srbiji, ima gradilišta i u Evropi.

Pregovori sa Integral inženjeringom iz Laktaša, počeće odmah nakon uskršnjih praznika i očekujem da se u roku od mesec do mesec i po dana utvrde uslovi pod kojima će ta kompanija preuzeti državni paket od 51 odsto akcija Komgrapa. Reč je o firmi čija je ponuda nadmašila naša očekivanja i koja, osim u BIH i Srbiji, ima gradilišta i u Evropi. Za Komgrap je veoma važan podatak da se Integral osim visokogradnje bavi i niskogradnjom, što će omogućiti punu uposlenost naših kapaciteta. Verujem, takođe, i da će akcije Komgrapa koje su sada u posedu malih akcionara postići višu cenu na berzi. Prvi efekti već su vidljivi, jer je u poslednja dva dana vrednost akcija udvostručena – rekao je za Danas Nebojša Dajić, predsednik Samostalnog sindikata u Komgrapu i član tenderske komisije.
On naglašava da će se sindikat u pregovorima zalagati da radnici napuste firmu pod povoljnijim uslovima od onih koji su predviđeni Zakonom. Iako u firmi očekuju da se izvrši reorganizacija i smanji broj zavisnih društava kojih sada ima devet, ne predviđa se masovnije otpuštanje radnika, s obzirom na to da je u prethodnih godinu dana broj zaposlenih sa 1.600 sveden na 850. Dajić podseća da je do pre godinu dana Komgrap bio u stečaju, ali da je država imala sluha i konverzijom više od 70 odsto duga u akcije kojima je postala većinski vlasnik, omogućila izlazak iz stečaja i pripremu firme za privatizaciju.
U posedu malih akcionara nalazi se 49 odsto akcija Komgrapa, dok paketom od 51 odsto raspolažu Akcijski fond (27 odsto), Fond PIO (osam odsto) i Republika Srbija (16 odsto). Na trenderu koji je raspisala Agencija za privatizaciju, prihvaćena je ponuda Integral inženjeringa iz Laktaša u Republici Srpskoj, koji je spreman da za državne akcije uplati 4,3 miliona evra (7,5 evra po akciji) dok će na ime investicionog programa uložiti 4,3 miliona evra. Drugoplasirani konzorcijum koji čine beogradska Montera i Ilija Đorđević, ponudio je za kupovinu akcija 1,6 miliona evra (2,5 evra po akciji), a za investicioni program 4,5 miliona evra. Oba učesnika na tenderu bezuslovno su prihvatili minimalni socijalni program.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari