NVO: Vlada Srbije nije oprostila dug Niša za aerodromsko zemljište 1Foto: Nacionalna koalicija za decentralizaciju

Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) iz Niša danas je ukazala da Vlada Srbije nije oprostila dug koji Grad Niš ima prema Republici u vezi sa zemljištem Aerodroma „Konstantin Veliki“ iako su time predstavnici gradske vlasti pravdali odluku o prenosu vlasništva na tim aedromom sa Grada na Republiku.

„Gradonačelnik Niša Darko Bulatović, njegov zamenik Miloš Banđur, šef odborničke grupe SNS u Skupštini Grada Zoran Perišić, načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski i pojedini gradski većnici više puta ubeđivali građane da se aerodrom ‘mora’ pokloniti Republici jer grad ne može da izmiri veliki dug za zemljište aerodroma“, podsetila je NKD.

Ocenjeno je da jučerašnja izjava ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović da bi Ministarstvo odbrane i Grad Niš trebalo da formiraju komisiju koja „će se pozabaviti ovim pitanjem“ i da je „dug grada ozbiljan problem“, potvrđuju da dug svakako nije oprošten i da će samo biti preciznije utvrđen u budućnosti.

„Grad Niš je u jedinstvenoj poziciji na svetu, duguje 5,8 milijardi dinara za zemljište koje je vratio prethodnom vlasniku – Republici. Do danas niti jedan dinar duga nije oprošten, a ukoliko se dug ne otplati u celosti grad će biti dužan da plaća dnevnu kamatu od preko 6.000 evra počev od sredine 2020. godine“, navodi se u saopštenju Nacionalne koalicije za decentralizaciju.

Ta organizacija smatra da je niški aerodrom „žrtvovan zarad interesa aerodroma u Beogradu, koncesionara i Er Srbije“ i da su se sva opravdanja za prelazak tog aerodroma u vlasništvo Republike pokazala kao netačna.

„Republika još nije uložila ništa u infrastrukturu aerodroma, što dokazuju i finansijski podaci, ali i svaki odlazak na aerodrom. Republika nije obezbedila niti jednu novu liniju u Nišu, dug grada za zemljište niškog aerodroma nije oprošten“, kazali su u NKD-u.

U toj nevladinoj organizaciji su podsetili da niški aerodrom beleži rekordno nizak nivo kargo saobraćaja, a da je broj putnika u januaru ove godine je za 11,4 odsto bio manji nego pre godinu dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari