Obavezna je faktura uz pošiljku 1

Uprava carina saopštila je da građani, posle onlajn kupovine tokom akcije „Crni petak“, pre izmirivanja carinskog duga zahtevaju od poštanskog službenika obračun uvoznih dažbina na uvid, a ukoliko imaju primedbi mogu da ulože prigovor.

Svi proizvodi koji se kupe na internetu stići će poštom u vidu pošiljke, a na one čija je vrednost veća od 50 evra plaćaju se carina i PDV, dok pošiljke čija je vrednost do 50 evra podležu samo naplati PDV u iznosu od 20 odsto. Treba znati da se sva roba koja se naručuje onlajn carini po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 odsto na utvrđenu carinsku osnovicu.

U 90 odsto slučajeva se događa da pošiljke kupljene preko interneta pristižu bez prateće fakture, na osnovu koje bi mogla da se ustanovi vrednost robe, rekao je šef carinske ispostave Pošta Beograd Vladimir Knežević.

Carinski službenici osim navedene vrednosti, odnosno računa, za utvrđivanje carinske vrednosti koriste i druge metode, poput upoređivanja vrednosti slične ili istovetne robe, rekao je Knežević i dodao da bi prilikom kupovine preko interneta trebalo insistirati da prodavac pošalje fakturu uz pošiljku, jer kada ona pristigne bez pratećeg računa carinski službenici moraju na drugi način da utvrde vrednost pristigle robe.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Obavezna je faktura uz pošiljku”

  1. Srpska carina je još u 90tim godinama. Spori, korumpirani, neefikasni…. Poručim knjigu iz Rumunije, postupak kao da sam uvezao šleper robe. Kakva carina na knjigu, i porez je već plaćen u Rumuniji, pa nije li to dvostruko oporezivanje. Našoj carini treba hitna reforma ali ko to da uradi ? Ovi polupismeni priučeni kadrovi ? Najgora birokratija na delu a u suštini slika Srbije.

  2. Izostavili ste da lopine primaju prigovore ,ali mora da se plati taksa oko 800 dinara,i kriminalno državno udruženje normalno to odbije,i da ne dužim,povedeš upravni spor protiv lopovske države ,i prodje 5-6 godina ,a ti plaćaš advokata,i na kraju možeš da ih dobiješ u Strazburu.Ali oni upravo zbog toga i rade sve ovo i to masovno,na vrednosti od 10-20 evra,koje namerno dupliraju i naplaćuju PDV,i plus trošak što su Boga ti otvarali paket.Još jednom–PLJAČKAŠKA DRŽAVA.

  3. -Skoro sve se carini, ocarinjene su mi dve majce, SA FAKTUROM gde je pisalo da su placene po $10… Decko je ostavio svojoj majci Srbiji xbox tadasnje vrednosti ~300 dolara jer su mu trazili ~$200 za carine i PDV, na paketu je jasno pisalo da ga je dobio kao POKLON na NAGRADNOJ IGRI, velike strane kompanije….

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.