Obnova 318 kilometara železnice Srbije u 2019. 1Foto: rtv.rs

„Infrastruktura železnice Srbije“ u 2019. godini rekonstruisaće ukupno 318 kilometara regionalnih pruga u Srbiji, saopšteno je iz tog preduzeća.

– Kada se tome doda još 280 kilometara regionalnih pruga u Srbiji koje će biti obnovljene do kraja ove godine, to znači da će „Infrastruktura železnice Srbije“ do kraja naredne godine skoro u potpunosti završiti rekonstrukciju regionalnih pruga u našoj zemlji, izjavio je Miroljub Jevtić, generalni direktor „Infrastrukture železnice Srbije“.

Prema Jevtićevim rečima, u 2019. godini planira se obnavljanje pruga Niš – Zaječar (108 km), Lapovo – Kraljevo (84 km), Subotica – Senta (38,5 km), Markovac – Resavica (53 km), deonica Kumane – Banatsko Miloševo (28,5 km) na pruzi Zrenjanin – Kikinda, kao i pruga Kikinda – MSK Kikinda (6 km).

Kako se navodi u saopštenju, na svim ovim deonicama uvede su lagane vožnje, pa je trenutna brzina vozova daleko manja od projektovane. Tako vozovi između Markovca i Resavice, Kumana i Banatskog Miloševa, kao i Kikinde i MKS Kikinda idu svega 10-20 kilometara na sat, između Subotice i Sente brzina im je između 20 i 40 kilometara na sat, dok prugama Niš-Zaječar i Lapovo – Kraljevo saobraćaju sa 30 do 40  kilometara na sat.

Radove na ovim deonicama „Infrastrukture železnice Srbije“ u najvećoj meri izvodiće sopstvenom mehanizacijom, a po potrebi će za pojedine deonice biti angažovani i drugi izvođači radova.

Rekonstrukcija pruga izvodiće se delom sa materijalom pridobijenim sa magistralnih koridora, a delimično nabavkom novog, a „Infrastruktura železnice Srbije“ će ih sve obezbediti iz sopstvenih sredstava, dodaje se u saopštenju.

Takođe, „Infrastruktura železnice Srbije“ planira da u 2019. godini iz sopstvenih sredstava nabavi i dodatnu opremu kako bi efikasnije transportovala materijal za svoje potrebe i intervenisala sa pomoćnim vozom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari