Korporacija Tigar iz Pirota započela je modernizaciju nekih veoma značajnih proizvodnih pogona. Reč je o pogonima bivšeg Drvnog kombinata Polet, kojima će na savremen način biti organizovana proizvodnja u fabrikama Obuća i Tehnička guma. Prema rečima Dragana Nikolića, predsednika Korporacije Tigar, u tom novom industrijskom pogonu proizvodiće se moderna obuća i drugi gumeno-tehnički proizvodi.

Korporacija Tigar iz Pirota započela je modernizaciju nekih veoma značajnih proizvodnih pogona. Reč je o pogonima bivšeg Drvnog kombinata Polet, kojima će na savremen način biti organizovana proizvodnja u fabrikama Obuća i Tehnička guma. Prema rečima Dragana Nikolića, predsednika Korporacije Tigar, u tom novom industrijskom pogonu proizvodiće se moderna obuća i drugi gumeno-tehnički proizvodi. „Na tom prostoru smo već uradili određene infrastrukturne zahvate i kad sve bude završeno fabrika Obuća će duplirati kapacitete. Osim toga, u tom pogonu će se izrađivati složeniji, takozvani haj tek program namenjen tržištima Evrope, Amerike i Kanade. Time se na neki način, odvajamo od proizvoda široke potrošnje, ali ćemo i dalje proizvoditi gumene čizme i opanke, ali će orijentacija biti na proizvodnji zaštitne obuće koja je sertifikovana, kaže Nikolić, izražavajući očekivanje da će i taj proizvodni program, kao i auto gume, u visokom procentu (od 85 do 90 odsto) završiti na inostranom tržištu.
Prema njegovim rečima i u fabrici Tehnička guma će doći do selekcije proizvodnih programa – neki će ostati, a drugi će ustupiti mesto novim. „U sklopu tog programa je i naš budući pogon za reciklažu auto guma od koga dosta očekujemo. Sa britanskim fondom Grin haus investment limitid potpisali smo pismo o namerama. Računamo i na pogon za proizvodnju proizvoda od granulata“ – ističe Nikolić.
Izvršni direktor za korporativno upravljanje Korporacije Tigar, Jelena Petković podseća da će u novu opremu, ali i u jačanje trgovinske mreže biti uloženo oko 20 miliona evra.
– Šest miliona evra trebalo bi da obezbedimo kroz novu emisiju akcija (15 odsto od ukupne vrednosti akcija ili 259.000 akcija). Još pet miliona evra obezbedićemo kreditom preko međunarodnih finansijskih institucija, pet miliona evra učešćem strateškog partnera u programu reciklaže i tehničke gume, a ostatak će obezbediti Korporacija Tigar. Naša finansijska konstrukcija je postavljena veoma realno i očekujemo da ćemo u oktobru uspešno završiti postupak prodaje nove emisije akcija i da do kraja ove godine zatvorimo celu finansijsku konstrukciju. Posle svih tih investicija realno je očekivati da se fabrika Obuća nađe u grupi od tri vodeće fabrike na evropskom nivou, pogon reciklaže treba takođe da zauzme evropsku poziciju, dok će Tigrova prodajna mreža biti dominantna na domaćem tržištu – rekla je Jelena Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari