promet je pao na samo 58 miliona dinara. Neaktivnost investitora najteže je pogodila kontinuirano trgovanje, na kojem su samo akcije AIK banke zabeležile promet veći od milion dinara (tačnije 1,4 miliona dinara), što je najverovatnije najlošiji rezultat zabeležen na ovom delu finansijskog tržišta.

promet je pao na samo 58 miliona dinara. Neaktivnost investitora najteže je pogodila kontinuirano trgovanje, na kojem su samo akcije AIK banke zabeležile promet veći od milion dinara (tačnije 1,4 miliona dinara), što je najverovatnije najlošiji rezultat zabeležen na ovom delu finansijskog tržišta. Slaba likvidnost propraćena je i padom cena većeg broja akcija (njih 30), što je dovelo i do novog smanjenja vrednosti berzanskih indeksa. Najveći gubitak (3,2 odsto) zabeležio je indeks SRX, dok BELEXLINE i BELEX15 beleže pad vrednosti od 0,62, odnosno 0,58 odsto.
Investitori su najveću pažnju poklonili hartijama od vrednosti preduzeća „Toza Marković“ iz Kikinde, na koje su potrošili 7,9 miliona dinara. Akcijama beogradskog Montinvestom trgovano je za 4,8 miliona dinara, dok je za akcije preduzeća Goša FOM iz Smederevske Palanke izdvojeno 2,9 miliona dinara. Pri tom su obe hartije podigle vrednost – Montinvest za 4,34 odsto a Goša za 17,7 odsto. Menadžment Goša FOM je inače doneo odluku o otkupu sopstvenih akcija, sa namerom da ih u roku od godinu dana proda, ili poništi. Goša FOM će svoje akcije otkupljivati po ceni do 1.000 dinara, a u cilju da oživi trgovinu i zaustavi dalji pad njihove cene. Na listi trgovanijih našli su se i vlasnički papiri Energoprojekta (njima je trgovano za 2,1 miliona dinara), kao i akcije Vetfarma, koje su, uprkos pojačanoj tražnji (na te akcije potrošeno je 1,9 miliona dinara) pojeftinile za 20 odsto, drugi put za prethodna tri dana.
Na kupovinu obveznica stare devizne štednje Republike Srbije potrošeno je 300.500 evra od čega je više od 60 odsto ili 185.797 evra, izdvojeno za seriju koja poslednja dospeva na naplatu (2016. godine), a koja će svojim novim vlasnicima doneti godišnji prinos od 6,37 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari