Očekivanja privrednika ohrabrujuća 1

Više od polovine malih i srednjih preduzeća i preduzetnika (MSPP) očekuje bolje poslovanje i poslovnu klimu u Srbiji tokom naredne godine.

Čak 63,2 odsto firmi koje sarađuju sa Nemačkom smatra da će 2017. biti dobra za njihov posao, pokazali su rezultati istraživanja ProOptimist indeksa koje Prokredit banka realizuje već četvrti put, u saradnji sa agencijom GFK.

Istraživanjem je obuhvaćeno 360 preduzetnika i donosilaca odluka u MSPP iz različitih sektora privrede, od čega 180 firmi koje sarađuju sa Nemačkom.
Najveći broj MSPP u narednoj godini očekuje profit sličan onome iz tekuće godine, dok čak 59 firmi koje sarađuju sa Nemačkom veruje da će imati veću neto dobit. Istraživanje je pokazalo da svako četvrto malo i srednje preduzeće planira novo zapošljavanje i povećanje zarada zaposlenih, dok je taj procenat veći kod onih koji sarađuju sa Nemačkom (36 odsto).

– Živimo i poslujemo u veoma izazovnom tržišnom ambijentu i ohrabrujuć je podatak da oko 30 odsto privrednika u Srbiji planira nove investicije u 2017, što nije bio slučaj pre nekoliko godina. Gotovo svako treće MSP u Srbiji smatra da će naredna godina biti dobra za njegovo poslovanje i, što je naročito važno, skoro svako drugo preduzeće smatra da će im bankarske pozajmice u 2017. biti mnogo dostupnije – istakao je Igor Anić, član Izvršnog odbora Prokredit banke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari