Valjaonica bakra u Sevojnu: Očekuje se dobit od četiri miliona evra 1Foto: N. Kovačević

Valjaonica bakra Sevojno, koja zapošljava oko 1.200 radnika, kako je naveo njen generalni direktor Milija Božović, relativno uspešno će završiti poslovnu godinu i ostvariti neto dobit od oko četiri miliona evra, što je za četiri do pet odsto više nego 2018. godine.

– Ukupan prihod biće oko 150 miliona evra, od čega je vrednost izvoza oko 100 miliona evra. Neto devizni efekat biće oko 70 miliona evra, izvoz je veći od uvoza, a finansijski rezultat biće zadovoljavajući sa ebitdom od oko šest i po do sedam miliona evra i neto dobiti blizu četiri miliona evra, dodao je Božović i istakao da je u prošloj godini u modernizaciju proizvodnje investirano oko tri miliona evra.

On je ocenio da je „tržišna pozicija fabrike solidna“ i da se najveći deo proizvodnje izvozi na evropsko i američko tržište, dok je plasman na rusko tržište“ veoma skroman i bez mogućnosti značajnijeg povećanja, zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji, ali i odluke ruske privrede da sopstvenom proizvodnjom zadovoljava potrebe tog tržišta, bez obzira na kvalitet proizvoda“.

Ocenivši da za Srbiju nije dobro to što je, prema njegovim saznanjima, prestala proizvodnja u Fabrici bakarnih cevi u Majdanpeku i što, od prošle godine, ne radi Novkabel iz Novog Sada, on je poručio da sevojnička fabrika nastoji da bude još uspešnija. Na pitanje na koji način se dešavanja u odbrambenoj industriji odražavaju na poslovanje Valjaonice bakra, pošto su preduzeća iz tog sektora kupci njenih proizvoda, on je rekao da to neće imati negativne posledice na fabričko poslovanje.

– Verujem u to da namenska proizvodnja u Srbiji ima perspektivu, jer ima tržište. „Krušik“ nije naš veliki kupac. Naš glavni kupac u Srbiji je „Prvi partizan“, koji će prevazići problem u vezi sa plasmanom svojih proizvoda, i u perspektivi „Belom“ u Uzićima kod Požege, koji još uvek nije počeo redovnu proizvodnju“, kazao je Božović i naveo da su među većim kupcima i firme iz BiH – „Igman“ iz Konjica“, „Pobeda“ iz Goražda i „Pretis“ iz Vogošće.

Navodeći da je prosečna neto zarada oko 60.000 dinara i da zaposleni imaju mogućnost dodatne zarade kroz stimulacije do 30 odsto plate, on je kazao da je, zbog odlaska u penziju, zaposleno 60 radnika u prošloj godini.

– U naredne dve do tri godine u penziju će otići naši vrsni majstori, pa smo se uključili u program dualnog obrazovanja. Ove godine školovanje završava prva generacija učenika koji pohađaju takvu nastavu i koji su kod nas na praksi. Iako to zakonim nije predviđeno, obezbedili smo im stipendije, kako bismo ih motivisali da ostanu kod nas, naveo je direktor i kazao da fabrika prima i majstore sa iskustvom. U ovoj godini, naveo je, planiran je rast prihoda za tri do četiri odsto, kao i oko 12 miliona evra investicija u nastavak modernizacije opreme.

Otkup akcija

Većinski vlasnik sevojničke valjaonice je Ist point metals sa učešćem 80,87 odsto, dok Akcijskom fondu pripada 9,72 odsto, a malim akcionarima 9,41 odsto kapitala.

– U postupku je otkup akcija malih akcionara, a to znači da će sadašnji većinski vlasnik postati vlasnik sto odsto fabričkog kapitala, najavio je generalni direktor Milija Božović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari