Foto: Fonet

Za razliku od prethodnih sednica na kojima su državu češće predstavljali sekretari ili pomoćnici nego ministri, ovog puta došli su i ministri prosvete, finansija, privrede i rada.

Da li zbog predizborne groznice ili nečeg drugog, tek na sastanak sa reprezentativnim sindikatima i poslodavcima Vlada je danas na SES poslala prilično jak sastav, predvođen ministrom finansija Dušanom Vujovićem, koji je obećao još nešto što se poslednjih godina nije dešavalo – povećanje minimalca, uz uslov da bruto ostaje isti što znači da teret povećanja minimalca ovog puta neće snositi poslodavci već država.

– Ministar finansija Vujović rekao je da Vlada ne može da prihvati da minimalac bude veći od 143 dinara. Sindikati su se malo bunili jer su oni tražili da to bude 154 dinara, ali su na kraju pristali. Ja sam tražio ispred Unije poslodavaca da nam se obeća povećanje neoporezivog dela zarade što već dugo tražimo i Vujović je obećao da neće biti povećanog opterećenja poslodavaca – kaže za Danas predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković. On kaže da je ministar rekao da će minimalna zarada biti povećana, ali da će bruto plata ostati ista. Na pitanje da li se govorilo o tome koliko će onda dodatno biti opterećen republički budžet Atanacković kaže da nisu „izvodili pravu računicu“.

Minimalna cena rada od januara ove godine je 130 dinara, a poslednjih pet godina povećala se svega 15 dinara. Minimalnu zaradu u Srbiji prima nekih 350.000 radnika, a ona će od početka naredne godine iznositi nešto više od 25.100 dinara.

Minimalna cena rada od 143 dinara po satu za Udružene sindikate Srbije “Sloga” predstavljaju „očekivani nastavak života u bedi i siromaštvu i nije produkt dogovora socijalnih partnera u Socijalno – ekonomskom savetu Srbije (SES), već isključivo odluka predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji prikriveno metodom kancelara nastavlja da upravlja vladom i državom, mimo svojih ovlašćenja, direktno kršeći Ustav Srbije“.

„Jedan od očiglednih dokaza tome je da zakazana konferencija za štampu Socijalno – ekonomskog saveta nakon sednice nije održana, ali je najavljeno da će se večeras građanima putem državne televizije u direktnom prenosu obratiti predsednik države, koji će očigledno komentarisati o minimalcu i odluci da se od 2018. godine on poveća za 13 dinara po satu“, navodi se u saopštenju Sloge.

Kako dodaju, sa tim povećanjem u vidu “zvučnih 10 odsto”, većina radnika u Srbiji će nastaviti sa pukim preživljavanjem, budući da je sadašnji minimalac od 130 dinara po satu toliko mizeran, da ga je prosto nemoguće komentarisati, naročito što su i prosečne plate srpskih radnika u odnosu na druge države u Evropi najniže, pa čak i niže od većine afričkih zemalja.

„Posebno zabrinjava da se statistika prosečne zarade u Srbiji i broj zaposlenih fingiraju na način kojoj vlasti odgovara, bez ikakve moguće kontrole i provere istinitosti, dok su debate o objektivnom i stvarnom socijalnom položaju radnika postale nemoguće, jer se svaka dobronamerna kritika po inerciji doživljava kao kritizerstvo, napad na vlast i samu državu“, ocenjuje Sloga.