Od naredne jeseni struja na vetar 1

Na prostoru zvanom Golo brdo kod naselja Krivača kao i na lokacijama u opštini Kučevo biće postavljeno 38 vetrogeneratora koji će proizvoditi 103 megavata struje.

Naime, privodi se kraju realizacija projekta vetroparka „Krivača“ u opštini Golubac. Reč je o vetroelektrani koja bi u završnoj fazi imala ukupnu instalisanu snagu od oko 103 megavata, a prve vetrenjače trebalo bi da budu puštene u rad krajem naredne godine.

Projekat realizuje kompanija „Ivicom Energy“ Žagubica koja je u vlasništvu austrijskog Ivicom Holding GmbH. Kompleks će se prostirati na teritoriji opština Golubac, Kučevo i Veliko Gradište. Kako kažu u preduzeću Ivicom Energy, puštanje u pogon vetroelektrane Krivača očekuje se u novembru 2017. Ova kompanija je započela merenje potencijala vetra na lokacijama u Golupcu i Kučevu još 2009. godine. Rezultati su pokazali da se energetski potencijal može iskoristiti, pristupilo se izradi idejnog rešenja vetroparka, a u junu 2015. pribavljena je i energetska dozvola resornog ministarstva. Plan detaljne regulacije područja vetroparka Krivača izradio je aranđelovački Arhiplan, a za izradu Studije o proceni uticaja na životnu sredinu bila je zadužena firma ECOLogica Urbo iz Kragujevca. Radovi će se izvoditi u dve faze.

Projektom je predviđena rekonstrukcija oko 20 kilometara postojećih puteva, i izgradnja oko 21 kilometara novih. Električna energija će se isporučivati preko nove Trafostanice Krivača, koja će biti povezana na trafostanice Veliko Gradište i Neresnica, te će biti izgrađena i dva 110 kilovoltna dalekovoda do njih. Vetrogeneratori će biti smešteni na brdima u opštini Golubac i Kučevo, Veliko Cerje, Golo brdo, Malo Cerje, Veliki Klokočar, kao i Čuka, Tilva, Debelo brdo i Krivačka tilva (južni deo lokacije). Za izgradnju će biti angažovani lokalni izvođači, a na održavanju vetroparka lokalno stanovništvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari