Od nekada moćnog AS-a ostale samo autobuske stanice 1Foto: FoNet/Branko Vučković

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika oglasila je poziv za dostavljanje ponuda za zakup imovine akcionarskog društva za saobraćaj, turizam i ugostiteljstvo Autosaobraćaj (AS) iz Kragujevca, koje je u stečaju već više od godinu i po dana.

U zakup na šest meseci, s mogućnošću produžetka daju se autobuske stanice i objekti AS-a u Topoli, Lapovu, Batočini, Rači, Aranđelovcu, Natalincima i Kragujevcu. Rok za podnošenje ponuda ističe sutra, a njihovo javno otvaranje biće organizovano istoga dana.

Autobuske stanice u Kragujevcu i drugim šumadijskim mestima jedina su imovina koja je ostala u posedu Autosaobraćaja. Početkom 90-ih počelo je propadanje do tada moćne firme, koje je u potonje dve i po decenije preraslo u poslovno finansijsku agoniju, praćenu brojnim mahinacijama, hapšenjima direktora, te pobunama radnika koji su, od oktobra 2013. do početka 2015. držali glavnu autobusku stanicu AS-a, u Kragujevcu, u neprekidnoj blokadi, zahtevajući isplatu zaostalih zarada, povezivanje radnog staža, overu zdravstvenih knjižica i utvrđivanje odgovornosti za propast preduzeća.

Preostali radnici AS-a, koji je svojevremeno imao više od 1.000 zaposlenih, u proleće 2015. definitivno su se, uz otpremnine iz ponuđenog socijalnog programa, razišli. Stečaj Autosaobraćaja traje od maja 2015. godine i neme naznaka da će u dogledno vreme biti okončan. Linije AS-a su preuzeli ARIVA, kragujevački Vulović transport i pribojski Autoprevoz Janjušević koji je, od avgusta prošle godine, zakupac glavne autobuske stanice u Kragujevcu. Pretpostavlja se da će Janušević ponovo da zakupi kragujevačku, možda i još neku stanicu AS-a u Šumadiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari