Od početka godine u Beogradu izrađeno tri puta više planova detaljne regulacije nego ranijih godina 1Foto: Beta/Milan Timotić

Od početka godine u Beogradu je izrađeno skoro 60 planova detaljne regulacije, što je tri puta više nego ranijih godina, naglašeno je na tribini „Beograd pod opsadom investitorskog urbanizma“ u organizaciji Inicijative „Ne davimo Beograd“.

Kako je prenela televizija N1, aktivisti i stručnjaci ukazali su da su zbog toga onemogućeni da ukažu pomoć lokalnim grupama jer je, prema njihovim rečima, nemoguće pratiti i analizirati u toj meri povećan broj planova detaljne regulacije u glavnom gradu.

„To je ogromna zloupotreba moći, netransparentno ponašanje i donošenje odluka i praktično jedno bahato i drsko ponašanje prema okruženju“, rekla je Iva Čukić iz Instituta za urbane politike.

Ona je kazala da je to najočiglednije u opštinama Vračar i Stari grad jer je tu „najmanja količina zelenila“, pa se najviše primećuje da se zelene površine konvertuju u gradsko građevinsko zemljište.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari