Ukoliko se Uredba o cenama derivata nafte bude primenjivala po automatizmu, gorivo bi od ponedeljka trebalo da poskupi u proseku tri dinara, tvrdi Maja Bađin, portparol kompanije Petrobart-AVIA. Ona objašnjava da korekcija treba da nastupi zbog toga što ukupan rast cena nafte na svetskim berzama i kursa dolara iznosi 7,14 odsto.

Ukoliko se Uredba o cenama derivata nafte bude primenjivala po automatizmu, gorivo bi od ponedeljka trebalo da poskupi u proseku tri dinara, tvrdi Maja Bađin, portparol kompanije Petrobart-AVIA. Ona objašnjava da korekcija treba da nastupi zbog toga što ukupan rast cena nafte na svetskim berzama i kursa dolara iznosi 7,14 odsto. Barel nafte „ural“ dostigao je cenu od 70 američkih dolara. Uredba predviđa da korekcija nastupa ukoliko cena sirove nafte izražena u dinarima zabeleži skok od 1,5 odsto.
– Praktično, to znači da bi u ponedeljak trebalo izvršiti korekcije najviših proizvođačkih cena osnovnih derivata nafte dok bi u maloprodaji cene bile korigovane nakon objavljivanja pravilnika u službenom glasniku. Nova cena MB95 i BMB 95 trebalo bi da bude 85,2 dinara po litru, litar dizela D-2 koštaće 71,2 dinara, evro dizela – 77,4 i EKO-3 dizela 74,1 dinara po litru – kaže Maja Bađin.
Imajući u vidu prošlonedeljne izjave predstavnika Ministarstva rudarstva i energetike da je već „duže vremena“ u toku izmena važeće Uredbe, neophodno je istu striktno i na vreme primenjivati kako poslovanje proizvođača i prometnika koje je ionako na ivici rentabilnosti ne bi bilo dodatno ugroženo – zaključuje Maja Bađin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari