Zbog skoka cena sirove nafte na svetskom tržištu (juče se barel prodavao za 62 dolara), maloprodajna cena nafnih derivata u Srbiji će od sutra u ponoć skočiti za oko 1,5 odsto.To je Danasu potvrdio portparol Ministarstva rudarstva i energetike Željko Martinović. Da bi zahtev Ministarstva rudarstva i nergetike za poskupljenje naftnih derivata bio validan, potrebno je da ministarstva finansija i trgovine i turizma daju zeleno svetlo.

Zbog skoka cena sirove nafte na svetskom tržištu (juče se barel prodavao za 62 dolara), maloprodajna cena nafnih derivata u Srbiji će od sutra u ponoć skočiti za oko 1,5 odsto.To je Danasu potvrdio portparol Ministarstva rudarstva i energetike Željko Martinović. Da bi zahtev Ministarstva rudarstva i nergetike za poskupljenje naftnih derivata bio validan, potrebno je da ministarstva finansija i trgovine i turizma daju zeleno svetlo. Otkako je G 17 Plus napustio još uvek aktuelnu vladu Srbije, a koordiniranje Ministarstva finansija preuzeo republički ministar za ekonomske odnose sa inostranstvom Milan Parivodić, dosad se nijednom nije desilo da zahtev Ministarstva rudarstva i energetike bude odbijen. Odluku o korekciji cena naftnih derivata je potrebno objaviti i u Službenom glasniku koji izlazi petkom, da bi dan nakon toga bila punovažna.Nakon poskupljenja, litar BMB-95 koštaće u proseku 80,9 dinara po litru, MB-95 77,9, D2 košta 66,3, evro-dizel 71,6 i eko- dizel 68,8 dinara po litru – kaže Martinović.
Na osnovu Uredbe o cenama derivata nafte, korekcija se obavlja na svakih 15 dana ukoliko sirova nafta na svetskom tržištu skače ili kurs dolara zabeleži rast. Zbog aktuelne situacije u vezi sa Irenom, trgovci strahuju od prekida naftnih puteva kroz moreuz Hormoz, koji se proteže iranskom obalom a kojim prelaze dve petine svetskog prenosa nafte. Iran je četvrti najveći proizvođač nafte na svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari