Odakle Fijatovom sindikatu četvrt miliona evra? 1Foto: EPA/ SRDJAN SUKI

Rukovodstvo Samostalnog sindikata u kragujevačkom Fijatu počelo je juče da deli po 18.000 dinara radnicima koji su letos 16 dana štrajkovali, zahtevajući, pored ostalog, povećanje zarada i bolje uslove rada.

Ovu pomoć, odnosno neku vrstu nadoknade za dane provedene u štrajku, za koje shodno Zakonu o štrajku, Fijat ne daje plate, dobiće oko 1.600 radnika, od čega je većina štrajkovala sve vreme, dok će oni koji su u štrajku proveli samo deo vremena, dobiti proporcionalno manji iznos. Na osnovu podataka o broju radnika i iznosu pomoći koju su dobili, proizilazi se da će sindikat radnicima podeliti oko 240.000 evra.

Kako navode izvori Danasa iz fabrike, pomoć se deli tako što predsednik Samostalnog sindikata u Fijatu Zoran Marković kroz proizvodne pogone nosi punu torbu para, dok kraj njega idu dvojica saradnika sa spiskovima radnika kojima treba da se isplati nadoknada. Kako se procenjuje, biće potrebno čak desetak dana da se sav novac podeli.

Odakle dolaze kese novca, nije jasno. U Samostalnom sindikatu tvrde da sredstva dele iz namenskog Štrajkačkog fonda. Ali, odakle jednom fabričkom sindikatu četvrt miliona evra u kešu? Ovo pitanje u Kragujevcu izaziva bojazan da su taj novac obezbedili ili država ili kompanija Fijat Krajsler. I jednima i drugima u interesu je da Samostalni sindikat, koji je po mnogima štrajk okončao trulim kompromisom, kojim ni izbliza nisu ispunjeni zahtevi radnika, koliko – toliko sačuva obraz i značaj među radnicima, kao poželjni socijalni partner i ubuduće.

Sekretar Samostalnog sindikata u Fijatu Saša Đorđević juče je za naš list kategorički rekao da menadžment Fijata i nadležni državni organi nemaju nikakve veze sa novcem za štrajkače, već da su sredstva obezbeđena iz fabričkog, ali i Štrajkačkog fonda Saveza samostalnih sindikata Srbije. Predsednik SSSS-a Ljubisav Orbović, međutim, o tome ne zna ništa.

Kako nam je juče rekao, on „nije u toku“ sa onim što se trenutno dešava u Fijatu, te da je to „stvar fabričkog sindikata“. Orbović kaže da ne zna da li Samostalni sindikat u Fijatu dobija novac iz fonda SSSS-a, da „možda novac dobija iz fonda Sindikata metalaca“.

„Zaista ne znam o čemu se tu radi, potpuno sam izvan te priče“, rekao nam je juče Orbović, komentarišući sindikalnu isplatu koja se meri stotinama hiljada evra.

Predsednik Saveza sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović takođe „nije u toku“.

„Obratite se predsedniku Sindikata u FCA Srbija Zoranu Markoviću“, rekao nam je Vujović. Marković se, međutim, juče nije odazivao na naše telefonske pozive, a nije odgovorio ni na poruku u vezi ovej teme.

Poverenik UGS „Nezavisnost“ u FCA Srbija Zoran Stanić uveren je da su pare „sigurno stigle od menadžmenta Fijata“, što je, prema njegovim rečima, deo još letos započete igre te dve strane.

– Samostalni sindikat je sindikat poslovodstva FCA Srbija, i u tom svojstvu je letos priskočio u pomoć poslodavcu da bi ga fingiranim štrajkom spasao od stvarne pobune nezadovoljnih radnika. Sada im poslodavac uzvraća tako što im daje novac za isplatu nadoknada – ističe Stanić, napominjući da je premijerka Ana Brnabić predstavnicima zaposlenih u FCA Srbija letos otvoreno rekla da država ne može finansijski da ih podrži, jer se tome protivi administracija EU.

Dodaje da trenutno ne sme ništa da preduzme, jer bi ga radnici, kojima treba svaki dinar, „linčovali“ ako bi ugrozio tekuću raspodelu nadoknada za vreme provedeno u štrajku. Čim taj novac bude podeljen, ogranak UGS „Nezavisnost“ u FCA Srbija će, navodi Stanić, podneti zahtev da se Samostalnom sindikatu oduzme reprezentativnost.

– Sindikat postaje reprezentativan, između ostalog i na osnovu toga što svoje aktivnosti finansira iz sopstvenih sredstava. Kako je u konkretnom slučaju više nego očigledno da Samostalni sindikat nije nezavisan od poslodavca i da svoje aktivnosti ne finansira iz sopstvenih sredstava, to su se stekli uslovi da podnesemo zahtev da se tom sindikatu oduzme reprezentativnost – smatra Stanić.

Naš list je juče ovim povodom kontaktirao i upravu Fijata u Srbiji, ali iz menadžmenta te fabrike nikakav odgovor nismo dobili.

Štrajkački fond i radnici Goše

– Ta priča o isplati sindikalne pomoći radnicima Fijata iz nekakvog štrajkačkog fonda samostalnog sindikata, po mom sudu, nema nikakvog smisla. Jer, ako takav fond zaista postoji na nivou Samostalnog sindikata, zašto onda pomoć ne dobiju radnici „Goše“, od kojih se jedan, zbog beznađa u kojem su se našli zaposleni u toj fabrici, svojevremeno obesio u fabričkoj hali – kaže Zoran Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari