Odblokiran račun Kliničkog centra u Kragujevcu 1Klinički centar Kragujevac Foto: Pressek

Nakon dva i po meseca, račun Kliničkog centra u Kragujevcu konačno je odblokiran, te će ova zdravstvena ustanova kojoj gravitira više od dva miliona ljudi ponovo početi normalno da posluje, dok će 129 pomoćnih radnika, koji su angažovani na određeno vreme, moći odmah da prime po dve zaostale plate.

Grupa ovih radnika nedavno se, podsetimo, obratila javnosti i Inspekciji rada sa zahtevom da im se zarade isplate odmah, uz upozorenje da im je egzistencija najozbiljnije ugrožena. Poslovodstvo KC je tvrdilo da se novac za isplatu zarada toj kategoriji radnika nalazi na posebnom, zaštićenom računu, ali da plate ipak ne mogu da im budu isplaćene dok račun te zdravstvene ustanove ne bude odblokiran.

Račun Kliničkog centra u Kragujevcu, podsetimo, blokiran je 18. decembra, pravosnažnim rešenjem Privrednog apelacionog suda, koji je tako presudio zbog duga KC prema Velefarmu VFB u stečaju, koji datira iz 2010. i 2011. godine. Dug je prvobitno iznosio oko 90 miliona, ali je sa kamatama i troškovima sudskog postupka narastao na 181 milion dinara. Deblokadu računa kragujevačkog KC omogućila je Vlada Srbije sa 95,5 miliona dinara iz republičkog budžeta.

Zahvaljujući Vladi Srbije i Ministarstvu zdravlja, koji su finansijski pomogli da se više od polovine duga vrati, stekli su se zakonski uslovi da se račun Kliničkog centra odblokira na tri meseca. Klinički centar, tako, nastavlja sa normalnim radom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari