Odgovornost za bezakonje u fabrici oružja 1Dragan Ilić Foto: N1 (arhiva)

Predsednik Sindikata u Zastavi oružju Dragan Ilić, kojem je 9. marta uručen otkaz o radu, juče je, kao što je već poznato, vraćen na posao.

Odluku stavljanju van snage prošlonedeljnog rešenja o otkazu Iliću parafirao je generalni direktor Zastavine fabrike oružja Mladen Petković. Isti onaj direktor Petković koji je, pre sedam-osam dana, potpisao i rešenje o otkazu lideru oružarskog Sindikata.

Šta se to, u medjuvremenu, desilo, pa je direktor Mladen Petkovoić, u roku od rečenih sedam – osam dana morao da potpiše dve dijalmetralno suprotne odluke u vezi sa predsednikom Sindikata u kragujevačkoj fabrici oružja? Desio se veliki pritisak kako domaće, tako i medjunarodne javnosti koja je, ne samo od direktora Petkovića, već i od premijerke Ane Brnabić, te resornih ministara Alerksandra Vulina i Zorana Djordjevičća zahtevala da Dragan Ilić na posao bude vaćen – odmah.

Naročito je u tom smislu rezolutna bila medjunarodna javnost, odnosno Svetska i Evropska unija industrijskih sindikata koje su menadžment Zastave oružja, te premijerku Brnabić i nadležne u Vladi upozorile da je Srbija potpisnik svih baznih konvencija Medjunarodne organizacije rada, koje su otkazom o radu sindikalnom vodji kragujevačkih oružara – grubo prekršene.

Svetska i Evropska unija industrijskh sindikata od poslovodstva Zastave oružja zatražile su i da sindikalni poverenici u toj fabrici koji su nedavno rasporedjeni na neodgovarajuća radna mesta, odmah budu vraćeni na svoje ranije pozicije, te da im se omogući nesmetani nastavak sindikalnog delovanja, što trenutno nije slučaj, čime kragujevčaka fabrika, čiji je većinski vlasnik država Srbija, opet grubo krši medjunarodne konvenicije kojima se, pored ostalog, radnicima garantuje pravo na sindikalno organizovanje i kolektivno pregovaranje.

Povratkom predsednika Sindikata Dragan Ilića na posao konfikt izmedju fabričkog Nadzornog odbora i menadžmenta, s jedne, i oružarskog Sindikata, s druge strane, nikako nije rešen. Naprotov, tek je primiren, te je ponovna eskalacija tog otvorenog sukoba , ukoliko se u medjuveremenu nešto ne preduzme, samo pitanje vremena. U fabričkom Sindikatu smatraju da bi Vlada Srbije napokon morala da reaguje i da, na osnovu prošlomesečnog zahteva predstavnika zaposlenih, razreši Nadzorni odbor preduzeća, na čelu sa pukovnikom Ivicom Marjanovićem, koji se u javnosti pročuo kao glavni inicijator progona predsednika oružarskog Sindikata Dragana Ilića, ali i ostalih sindikalnih funkcionera i aktivista u fabrici.

Konflikt u Zastavi oružju nikako neće moći da bude iole trajnije prevazidjen, ukoliko, smatraju u delu upućene šumadijske javnosti, ne bude sankcija za odgovorne za počinjeno bezakonje prilikom otpuštanja oružararskog sindikalnog vodje, i štete koja je, tim postupkom, u domaćoj i medjunarodnoj javnosti pričinjena kragujevačkoj fabrici, najstarijem industrijskom preduzeću u Srbiji i na Balkanu.

U pravnom timu sindikalca Dragana Ilića tvrde, naime, da je otkaz o radu koji mu je bio uručen početkom prošle nedelje –nezakonit. Ilić je,podsetimo, otpušten zbog toga što se 5. aprila, žureći sa predsednikom Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisavom Orbovićem na sastanak sa direktorom Mladenom Petkovićem, nije čekir ao na fabričkoj kapiji. Isti „prkršaj“, ili prekršaj, Ilić je napravio u maju prošle godine, dakle – pre jedanaest meseci. U Zakonu o radu stoji, medjutim, navode Ilićevi advokati, da radnik može da bude sankcionisamn ukoliko isti prekršaj ponovo u roku od šest meseci.

Pravnici upozoravaju i da se u rešenju o otkazu koje oruarskom sindikalnom vodji uručeno 9. aprila, ne navodi ni kojim aktom je obaveza „čekiranja“ utvrđena, da li odlukom (i čijom), pravilnikom, poslovnikom. „Pozovanje na proceduru bez bližeg označenja naziva akta, broja i datuma – bespredmetno je“, prenose juče „Kragujevačke novine“ stav Ilićevih advokata . Otkazom Iliću prekršen je, ističu pravnici, i Kolektivni ugovor preduzeća.

Ako je sve to tako, a sudeći prem pravničkoj argumentaciji, te bzini kojom je otkaz Draganu Iliću povučen, čini se da jeste, ostaje pitanje, da li će najodgovorniji za počinjeno bezakonje u Zastavi oružju, pre svih direktor Mladen Petković, koji je potpisao nezakonito rešenje o otkazu sindikalnom lideru, ali i članovi fabričkog Nadzornog odbora, kao inicijatori nezakonitog progona sindikalaca u kragujevačkoj fabrici, da snose odgovornost za svoje postupke, kojima je, ponovimo, pričinjena i velika šteta ugledu kragujevačke fabrike oružja u zemlji i svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari