Protest akcionara Beogradske industrije piva pred Vladom Srbije najavljen za juče odložen je jer su predstavnici akcionara u Agenciji za privatizaciju dobili pismeno obećanje, odnosno garanciju, da će javni poziv za tendersku prodaju BIP biti objavljen do 26. januara.
– U toku je priprema dokumentacije za objavljivanje javnog poziva za tendersku prodaju Beogradske industrije piva.

Protest akcionara Beogradske industrije piva pred Vladom Srbije najavljen za juče odložen je jer su predstavnici akcionara u Agenciji za privatizaciju dobili pismeno obećanje, odnosno garanciju, da će javni poziv za tendersku prodaju BIP biti objavljen do 26. januara.
– U toku je priprema dokumentacije za objavljivanje javnog poziva za tendersku prodaju Beogradske industrije piva. Javni poziv će biti objavljen u Politici i Fajnenšel tajmsu, navodi se u dopisu Agencije za privatizaciju koji je juče, pre protesta, uručen predstavnicima našeg udruženja, a potpisao ga je direktor Agencije za privatizaciju Vladimir Galić. Ukoliko Agencija za privatizaciju ne ispuni obećanje i tender odloži za mart, protest će biti neminovan jer bi odlaganje ugrozilo poslovanje BIP, koji u tom slučaju ne bi mogao da izbegne stečaj – izjavio je novinarima Slavko Šolak, član predsedništva Udruženja malih akcionara Beogradske industrije piva.
Slavko Šolak i Radmilo Đurić, predstavnici udruženja Mali akcionar, koje okuplja oko 25 odsto akcionara BIP, izjavili su takođe da protesti nemaju političku konotaciju i da je pritisak reč koju svi očigledno razumeju.“ Jer, posle najave protesta i urgencije premijera Vojislava Koštunice Agencija za privatizaciju reagovala je brzo i najavila raspisivanje tendera“, tvrde oni.
Podsećanja radi, akcionari i zaposleni u BIP čekaju od oktobra da Agencija za privatizaciju zakaže tender za prodaju državnog dela akcija koji čine oko 53 odsto kapitala, a od ponuđača se (prema zakonskoj obavezi) očekuje, da i malim akcionarima, koji raspolažu sa oko 47 odsto kapitala, ponudi otkup akcija po istoj ceni. BIP ima oko 6,5 hiljada malih akcionara koji, od ukupno oko 5,3 miliona emitovanih akcija, u proseku poseduju po 800 akcija. BIP je prodao deo svoje imovine ( kompleks Skadarlija) kako bi izmirio poreze i doprinose i izdvojio deo sredstava za socijalni program i smanjenje broja zaposlenih ( iz BIP je u međuvremenu otišlo 860 radnika).
Na spekulacije u javnosti da je za kupovinu BIP zainteresovana firma Invej, čiji je vlasnik Predrag Ranković Peconi, akcionari kažu da su predstavnici ove firme dolazili u BIP, nudeći otkup dela akcija, ali je njima rečeno da su akcionari spremni da prodaju samo ceo paket.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari