Oglašena prodaja Jugoremedije 1

Objavljen je oglas za prodaju zrenjaninske fabrike lekova Jugoremedija, po ceni od 1,9 milijardi dinara.

Kako je navedeno, predmet prodaje je pravno lice, čiju najvažniju imovinu, između ostalog, čine kompleks fabrike lekova, oprema, žigovi, motorna vozila, inventar, zalihe. Sa ovom odlukom stečajnog sudije ne slažu se članovi odbora poverilaca, koji planiraju da podnesu žalbu zrenjaninskom Privrednom sudu.

– Ne slažemo se sa odlukom da se oglasi prodaja iz razloga što bivši zakupac fabrike nije vratio dozvole za proizvodnju lekova, zbog čega stečajni upravnik mesecima šalje žalbe ministarstvima i Agenciji za lekove ali pomoć izostaje. Odbor poverilaca zabrinut je zbog trenutnog toka postupka i smatra da nije dobro da se fabrika prodaje bez proizvodnih dozvola, jer se tako obezvređuje. U ponedeljak, 18. septembra podnosimo prigovor Privrednom sudu kojim se protivimo nameri, planu, načinima i rokovima prodaje imovine privrednod ruštva Jugoremedija AD u stečaju – navodi za Danas ispred Odbora poverilaca Jugoremedije Vladimir Pecikoza.

Kako objašnjava, ovakvim načinom prodaje fabrike umanjuju se potraživanja poverilaca i oštećuju njihova prava na pravedno obeštećenje.

– Postoje, prema našim saznanjima, zainteresovani investitori ali pitamo zašto prodavati fabriku bez dozvola. Pa dozvole pokrivaju 22 tražena leka, najpoznatiji naši preparati na tržištu su ibuprofen, diazepam, niripan, aminofilin. Ono što je najvažnije u ovom slučaju, mi smo tražili da se pokrene žalba zbog nevraćanja dozvola i stečajni upravnik je 12. septembra podneo žabu Privrendom sudu jer bivši zakupac, novosadska firma Union medic, Jugoremediji nije vratila proizvodne dozvole – kaže Pecikoza.

U aprilu ove godine poslednja procena vrednosti Jugoremdije je iznosila 32,5 miliona dinara.

U oglasu koji je obljavljen, navodi se da će se javno nadmetanje održati 16. oktobra ove godine u 12 časova, u prostorijama stečajnog dužnika u Zrenjaninu. Ukupna početna cena stečajnog dužnika iznosi oko 1,9 milijardi dinara, a rok za uplatu depozita u iznosu od oko 763 miliona dinara je 9. oktobar 2017. godine. Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, kupoprodajni ugovor potpisuje se u roku od tri dana od održavanja javnog nadmetanja, a najkasnije do 20. oktobra ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari