Oko 2.500 penzionera poverilo drugima "novčanik" 1Foto: Stefana Savić

U Srbiji po poslednjim podacima PIO Fonda penziju prima 1.715.414 korisnika, a oko 2.500 njih ovlastilo je drugo lice da umesto njih podiže penziju.

Međutim, to ovlašćenje može da važi najduže godinu dana od izdavanja s tim što može da se produži, ali i opozove.

Penzioneri koji ovlaste drugo lice u obavezi su da 30 dana pre isteka roka važenja ovlašćenja dostave Fondu novo ovlašćenje, odnosno ovlašćenje kojim se produžava postojeće.

– Važeće ovlašćenje korisnik može u svakom trenutku opozvati, u tom slučaju je u obavezi da dostavi Fondu izjavu o opozivu ovlašćenja i da se izjasni o daljem načinu isplate, kažu u PIO fondu za Danas. O razlozima zašto neko menja ovlašćeno lice u Fondu nemaju evidenciju, jer kako kažu razlozi se ne navode i individualne su prirode.

U slučaju da nakon isteka roka važenja korisnik ne želi da produži ovlašćenje, odnosno dostavi novo ovlašćenje, u obavezi je da se 30 dana pre isteka roka važenja ovlašćenja, izjasni o daljem načinu isplate.

– Ukoliko korisnik ne postupi na navedeni način, Fond će, nakon isteka roka važenja ovlašćenja, a prema podacima sa kojima raspolaže, isplatu vršiti korisniku na njegovu kućnu adresu, na teritoriji Republike Srbije. U slučaju da prema podacima sa kojima raspolaže Fond korisnik nema adresu na teritoriji Srbije, privremeno će se obustaviti isplata ostvarenog prava – navode u Fondu i ističu da je zakonska obaveza i penzionera i ovlašćenog lica da prijave Fondu svaku promenu koja je od uticaja na ostvareno pravo i obim korišćenja ostvarenog prava.

Dokumentacija za ovlašćenje

Ukoliko korisnik hoće da drugo lice u njegovo ime prima penziju ili novčanu naknadu, neophodno je da dostavi sledeće: ovlašćenje overeno u sudu, u opštini, odnosno od notara i dokaz o prebivalištu ovlašćenog lica. Ovlašćenje treba da sadrži sledeće: za korisnika prava – ime i prezime, JMBG, broj lične karte i adresne podatke; za ovlašćeno lice – ime i prezime, JMBG, broj lične karte i adresne podatke; saglasnost korisnika prava da ovlašćeno lice u njegovo ime prima penziju; način isplate koji može biti na kućnu adresu ovlašćenog lica, odnosno na tekući račun koji ovlašćeno lice ima u poslovnoj banci; broj partije tekućeg računa i naziv poslovne banke; overu od strane suda, opštine, odnosno notara.

Penziju prima već 71 godinu

Penziju trenutno najduže prima, od 1946. godine, korisnica invalidske penzije iz jedne beogradske opštine, učesnica NOR.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari