Niška opozicija: Država da zaustavi eksploataciju u Aptivu 1Foto: Screenshot/N1

Odbornik odborničke grupe „Niš moj grad“ u Skupštini grada Niša Miodrag Stanković pozvao je danas nadležne državne organe, kao i gradonačelnika Leskovca i gradonačelnicu Niša da „hitno preduzmu neophodne mere kako bi se sprečilo dalje eksploatisanje i ugrožavanje radnika u fabrici Aptiv u Leskovcu“.

– Ako je država Srbija postala kolonija stranih investitora pod nadzorom SNS, onda neka to objave građanima, u suprotnom neka vlast preuzme odgovornost, primeni Zakon i zaštiti zaposlene, njihovo zdravlje i njihova prava. Država ne treba da pravi robove u ovoj i drugim kompanijama kojima je dala ogromne subvencije, koje se kreću i do 50.000 evra po radnom mestu, već da od njih traži da obezbede normalne uslove za rad – rekao je Stanković.

U niškim tržnim centrima se ovih dana dele leci u kojima Aptiv iz Leskovca traži operatere u proizvodnji, navodeći niz pogodnosti za radnike, među kojima su i „veoma dobra radna atmosfera, prilika za profesionalni i lični razvoj, prevoz do posla i kući, lekarska ordinacija, kantina, božićni pokloni za decu ili Dan Deda Mraza za decu…“.

Naš list je, međutim, izvestio da su se zaposleni u leskovačkom Aptivu pobunili, a njih 900 otvorilo bolovanje nakon što su dve sedmice svakodnevno radili po 12 časova, zbog čega je između ostalog Hitna pomoć dežurala ispred fabrike, kako bi pružala pomoć iscrpljenim radnicama, od kojih su neke padale u nesvest.

Poslodavci su od prošlog ponedeljka „vratili“ osmočasovno radno vreme, ali su radnici nezadovoljni jer se, kako su rekli u sindikatu, na njih vrši pritisak da rade i nedeljom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari