U državi u kojoj građani jedva sastavljaju kraj sa krajem nezahvalno je baviti se turizmom, a ukoliko ste pored toga i izdavač časopisa o putovanjima Travel Magazine, onda vas mnogi gledaju sa, najblaže rečeno, podozrenjem. Ukoliko se još i dodatno javno angažujete na afirmaciji putovanja u inostranstvo kao svojevrsnog oblika mentalnog lečenja, onda situacija postaje još komplikovanija.

U državi u kojoj građani jedva sastavljaju kraj sa krajem nezahvalno je baviti se turizmom, a ukoliko ste pored toga i izdavač časopisa o putovanjima Travel Magazine, onda vas mnogi gledaju sa, najblaže rečeno, podozrenjem. Ukoliko se još i dodatno javno angažujete na afirmaciji putovanja u inostranstvo kao svojevrsnog oblika mentalnog lečenja, onda situacija postaje još komplikovanija. Pitanje koje me posebno uznemirava, posebno od trenutka kada je „ničim izazvano“ formirana samostalna država Srbija, jeste – kada ćemo dobiti nove pasoše. Hajde da budemo krajnje tolerantni i da pretpostavimo da je naša vlast čekala rasplet situacije, ne znajući kakav će taj rasplet biti i da je to osnovni razlog zbog čega se odluka o izdavanju novih putnih isprava odlaže u nedogled. Međutim, moram podsetiti da su se predstavnici Ministarstva nadležnog za to pitanje u protekle dve godine nekoliko puta obraćali javnosti uveravajući nas da su u pripremi novi pasoši sa biometrijskim karakteristikama i da je pitanje trenutka kada će započeti njihovo izdavanje. Naravno, to se odnosilo na građane Državne zajednice Srbija i Crna Gora. Ali, kako se približavao trenutak crnogorske odluke o otcepljenju, tako su se u javnosti polako stišavale priče na tu temu.
Od strane vlasti tako željenu tišinu narušila je vest o tome da nove srpske lične karte ipak neće imati mikro čip, a da će oni koji to budu želeli moći sebi da naruče i takvu ličnu kartu. Pomislih, eto prilike za još jedan modni trend u Srbiji: „Ja imam čip, a ti nemaš!“ Još ako bude postojala mogućnost da birate marku čipa, to bi onda bio poseban hit – brendirane lične karte! No, priča sa ličnim kartama, koje, uzgred, ne služe za putovanje u inostranstvo, ponovo je stvorila prostor za nadu da ćemo možda uskoro biti obradovani i s novim pasošima?! S tim u vezi, uputili smo pismo MUP Srbije i zatražili odgovor na pitanje – kada ćemo dobiti nove pasoše? A odgovor glasi:
„Poštovani,
U vezi Vašeg zahteva, obaveštavamo Vas da je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije preduzelo konkretne aktivnosti na planu izrade Nacrta novog zakona o putnim ispravama državljana Republike Srbije, koji će u potpunosti biti usklađen sa standardima Evropske unije. Nova putna isprava Republike Srbije zadovoljiće i međunarodne bezbednosne standarde u pogledu izdavanja i korišćenja“.
Dakle, da podsetim još jednom, pitanje je glasilo – KADA ćemo dobiti nove pasoše?! Možda je pitanje trebalo da glasi ovako: „Imajući u vidu novonastale okolnosti koje su prouzrokovale donošenje mnogobrojnih izmena i dopuna zakona i zakonskih nacrta koji su prosleđeni u skupštinsku proceduru, a pre toga prošle verifikaciju nadležnih i resornih odbora, komisija i podkomisija, kao i usklađivanje nadležnih normativnih akata sa novousvojenim Ustavom Republike, a sve to u cilju potpune harmonizacije i stabilizacije funkcionisanja državnih organa kojima je u opisu rada predviđeno da se bave izdavanjem putnih isprava za sve građane Republike Srbije, bez obzira na nacionalno i versko opredeljenje, zanima nas da li će u skorijoj budućnosti biti izdati novi srpski pasoši?“ U tom slučaju, odgovor bi verovatno glasio: „Biće“. Čini se da ni u jednom, ni u drugom slučaju ne bismo dobili pravi odgovor.
Neko nekad reče – ko ima nadu, ima i zdravlje, te u skladu sa tim, preostaje nam da prilikom prelaska granice neke zemlje i dalje crvenimo, smišljajući razne vrcave štosove – kako da tamošnjem policajcu objasnimo odakle dolazimo, s obzirom na to da na naslovnoj strani našeg pasoša samo ćirilicom piše ime države! Pošto ga dobije u ruke, policajac, prvo traži natpis imena države na nekom razumljivom pismu, ali bez uspeha… Zatim vas, pomalo sa zebnjom, upita: „Oprostite, iz koje ste vi zemlje?“. Na šta vi, kao iz topa odgovarate: „Iz Jugoslavije. Piše vam unutra, na drugoj strani!“. Tek tada, službeno lice menja svoju boju i uzimajući vazduh postavlja sledeće pitanje: „Gospodine, zar ta država još uvek postoji?“. Na šta vi, kao iz topa odgovarate: „Ne, to je bivša SFRJ, pasoš je SRJ, ali sada smo SCG, tačnije, Republika Srbija!“ Policajac već onemoćao, pokunjeno prevrće stranice ne bi li pronašao vašu vizu za ulazak u tu zemlju… Ukoliko ste, ne daj Bože, češće putovali, gomila viza u njemu pravi još veću konfuziju. Konačno je pronalazi… Putnici u redu iza vas negoduju… A zatim sledi pitanje: „Kojim povodom dolazite u posetu našoj državi?“ Na šta vi, za njega potpuno neočekivano, kao iz topa odgovarate: „Onako, turistički…“. E tek tada on počinje da ukucava sve žive podatke iz vašeg pasoša, skenira ga, pipka i grebucka vizu – da nije slučajno falsifikovana, te nakon još nekoliko minuta, dugačkih kao čitava večnost, lupa pečat uz obaveznu rečenicu: „Lepo se provedite…“. On se nije lepo proveo, a ni vi.
Često sam bio u ovakvoj situaciji… Na žalost, veliki broj naših građana nije ni imao priliku da se nađe u takvoj situaciji zbog toga što nemaju pasoš. Nadam se da ćemo u skorijoj perspektivi konačno doživeti da u rukama držimo nove pasoše sa natpisom Republika Srbija i na ćirilici i na engleskom jeziku i da ćemo ponosno sa njime moći da putujemo širom sveta bez viza i drugih ograničenja. Takođe, nadam se da će ova zemlja krenuti u pravcu realnog ekonomskog oporavka, bolje i veće turističke ponude, uključujući jeftine aviokompanije i strane turoperatore, što će i onima koji do sada nisu putovali omogućiti da pređu granicu i krenu ka novim saznanjima, iskustvima i otkrivanju sveta oko nas…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari