Foto: Fonet/Dragan Antonić

U većini opština sa kojima smo kontaktirali još nemaju spremne odgovore na pitanja kada će tačno i koliko ljudi zaposliti, a u pojedinim, iako je prvi rok za to istekao još jesenas, još nije završen ni popis nelegalnih objekata.

– Tokom januara, 130 gradova i opština u Srbiji zaposliće 889 novih radnika koji će isključivo biti angažovani na bržem sprovođenju Zakona o ozakonjenju objekata – rečeno je 15. januara u Ministarstvu građevinarstva.

To je veći deo od ukupno 1.046 pravnika, građevinskih inženjera, arhitekata, koliko je prema najavama iz kabineta Zorane Mihajlović, trebalo da dobiju posao po ugovoru o privremenim i povremenim poslovima. Kada je u novembru prvi put pričala o tome, Mihajlovićeva je rekla da je Ministarstvo lokalnim samoupravama preporučilo da ljude uzimaju sa biroa, te da će plate onih koji potpišu ugovore biti od 30.000 do 35.000 dinara.

U pokušaju da saznamo u kojoj je fazi u pojedinim opštinama popis nelegalnih objekata, kao i kakva je dinamika zapošljavanja radnika na ovim pozicijama, u većini lokalnih samouprava dobili smo odgovor da sačekamo.

U Kraljevu smo nezvanično saznali da se među uslovima za dobijanje jednog od 15 radnih mesta koliko je navodno predviđeno za ovaj posao pominje i pribavljanje sigurnih glasova za vladajuću partiju. Međutim, te navode u kabinetu gradonačelnika nismo uspeli da proverimo. Na konkretna pitanja, rečeno nam je samo – i to nimalo ljubazno – da „nemaju baš nikakvu informaciju za nas“.

U Službi za informisanje Grada Beograda ostali smo takođe bez konkretnih odgovora jer su nas za to uputili na Ministarstvo građevinarstva.

Jedini konkretan odgovor na pitanja koja smo poslali na 12 adresa, do juče dobili smo iz Subotice.

– U Gradu Subotici nije završen popis nelegalnih objekata, a Komisija za davanje saglasnosti za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava donela je Zaključak, kojim se između ostalog, Gradu Subotici daje saglasnost za angažovanje pet lica po osnovu ugovora o privremeno povremenim poslovima za poslove ozakonjenja objekata – istakla je za Danas načelnica Gradske uprave Marija Ušumović Davčik.

Ona je naglasila kako je Ministarstvo građevinarstva jedinicama lokalne samouprave preporučilo da to budu lica sa evidencije nezaposlenih lica Nacionalne službe za zapošljavanje i to diplomirani pravnici, građevinski inženjeri, arhitekte i građevinski tehničari. Ušumović Davčik za Danas kaže da te osobe još nisu angažovane za posao.

Radnici koji bi u narednom periodu trebalo da se bave ozakonjenjem angažuju se, kako je naglašeno u Ministarstvu, isključivo uz saglasnost Vladine Komisije za novo zapošljavanje i dodatno radno angažovanje kod korisnika javnih sredstava. Ministarstvo je za svaku opštinu odredilo i kvotu koliko rešenja treba da donese na nedeljnom i mesečnom nivou i ono je to koje će kontrolisati rezultate u pogledu broja popisanih objekata i donetih rešenja.

Lokalne samouprave bi, kako navode u Ministarstvu, samo od taksi za ozakonjenje trebalo da zarade 8,4 milijarde dinara, što je šest i po puta više od troškova zarada dodatnih radnika koje će plaćati iz svojih budžeta. Zakon o ozakonjenju objekata usvojen je 20. novembra 2015, a do sada je, prema podacima resornog Ministarstva, doneto nekih 40.000 rešenja, dok su popisana su 509.932 objekta.