Opštine zabrinute zbog Vujovićevih "dobrih i loših đaka" 1Foto: Fonet / Medija centar

Izjava ministra finansija Dušana Vujovića da će izmenama Zakona o finansiranju lokalnih samouprava biti favorizovane one opštine koje dobro rade, dok će „loši đaci“ snositi posledice svog rada, brine pojedine predstavnike opština u Srbiji.

Pre svega, zbog toga što se plaše da bi država mogla da se vrati na prethodni predlog zakona koji je predviđao ukidanje poreza velikim kompanijama, a povećanje poreza na imovinu građanima.

– Ministarka lokalne samouprave Ana Brnabić nam je rekla da će se Zakon menjati samo u onom delu koji se tiče deljenja poreza na zaradu između lokalne samouprave i države. Međutim, ova priča sa dobrim i lošim đacima ima smisla samo ako se ne bi ispoštovalo ono što je ministarka rekla – kaže za Danas predsednik opštine Paraćin Saša Paunović.

NJega u vezi sa ovim zakonom brine, kako kaže, i to na koji način Ministarstvo finansija planira da prati naplatu poreza na imovinu po opštinama.

– Pitam se kako će da ustanove koja opština bolje naplaćuje porez. Na primer, mi smo u opštini uradili popis imovine, to se redovno ažurira, a ima opština koje to ne rade, koje nisu ništa uradile. Onda može da se desi da mi koji smo ažurirali podatke slabije naplatimo porez od onih koji nisu – napominje predsednik opštine Paraćin.

Paunovića zanima na koji način će Ministarstvo finansija koje, kako kaže, nikada nije ažuriralo baze podataka, sa „smešnim kapacitetima“ koje ima kontrolisati koja je opština koliko poreza naplatila.
Ministar finansija Dušan Vujović juče je na sastanku sa predstavnicima SKGO rekao da će se uvođenje programskog budžetiranja koristiti za planiranje i evaluaciju, ali i za nagrađivanje dobrih đaka, odnosno lokalnih samouprava.

– Podsticaćemo konkurenciju između onih koji se dobro odnose prema resursima, u odnose na one koji kaskaju. Da loši đaci više ne diktiraju dinamiku već oni dobri – rekao je Vujović.

Usvajanjem Zakona o finansiranju, smatra on, biće napravljen novi pomak u kvalitetu budžetiranja, kako više ne bismo bili „žrtve linearnog smanjivanja troškova i broja ljudi“.

Vujović je naglasio da programsko budžetiranje podrazumeva veću transparentnost dodajući da sada postoji linijski budžet koji liči na jednu kobasicu troškova. Predsednik opštine Paraćin Saša Paunović ističe kako „programsko budžetiranje više nije neka novost“, te da se njime na bolji i konkretniji način planiraju troškovi za budućnost.

Ono što njega kao predstavnika lokalne samouprave brine jeste to što se usvajanje Zakona o finansiranju lokalne samouprave ne nazire, a do usvajanja budžeta za narednu godinu ostalo je nepuna dva meseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari