Orbović: Pismo sindikata Brnabić 1Foto: N1

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Ljubisav Orbović zatražio je danas od predsednice Vlade Sbije u pismu upućenom Ani Brnabić i javnosti, da se konačno prekine kažnjavanje građana koji odlaze u prevremenu starosnu penziju.

U otvorenom pismu premijerki, podseća se da je izmenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju iz 2014. dodatno pogoršan položaj penzionera, koji definiše da se „visina prevremene starosne penzije određuje na isti način kao i visina starosne penzije, s tim što se iznos tako određene penzije trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih 65 godina života“.

Time su, prema stavu SSSS, nepravedno kažnjeni građani Srbije koji odlaze u prevremenu starosnu penziju, bez obzira što su im godinama zarade redovno umanjivane na ime poreza i doprinosa.

Imajući u vidu da su penzije i bez tog umanjenja izuzetno niske i nedovoljne za dostojanstven život, SSSS je Socijalno ekonomskom savetu uputio inicijativu za izmenu i dopunu tog člana kako bi bili trajno ukinuti kazneni poeni u slučaju prevremene starosne penzije, odnosno da penzioneri kada napune 65 godina starosti primaju pun iznos stečene penzije, navodi se u saopštenju.

Uprkos pozitivnoj odluci Socijalno ekonomskog saveta, ali i obećanja tadašnjeg predsednika Vlade, a sadašnjeg predsednika države da će ta nepravda prema najstarijim građanima biti ispravljena, do toga nije došlo, navodi SSSS.

„Podsećam Vas da je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, nakon usvojene inicijative, oformilo Radnu grupu koja bi radila na pripremi izmena i dopuna Zakona o PIO. S obzirom na to da je rad Radne grupe bio dodatno otežan zbog izbora nove vlade i promena u ministarstvima, sada su se stekli svi neophodni uslovi da se prekine trajno kažnjavanje sadašnjih i budućih penzionera, koji nam se svakodnevno javljaju i mole za pomoć“, navodi se u pismu predsednika SSSS.

Nadamo se da ćete, što hitnije, naći razumevanja i vremena da se posvetite rešavanju ovog veoma važnog pitanja i tako ispravite ovo nepravedno zakonsko rešenje koje pogađa najslabiju grupu našeg društva, zaključio je Orbović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari