Organizatori putovanja: U agencijama se usijali telefoni zbog poziva za letovanje u Grčkoj 1Foto: EPA-EFE/ DIMITRIS TOSIDIS

Telefoni u turističkim agencijama u Srbiji usijali su se od poziva građana, posle odluke Grčke da će dozvoliti ulazak gostima koji su vakcinisani bilo kojom odobrenom „zapadnom“ vakcinom, ali i kineskom i ruskom, kao i uz negativan PCR ili antigenski test, rekli su danas organizatori putovanja. 

„Telefoni u poslovnicama počeli da zvone još juče popodne čim je saopštena vest o uslovima putovanja“, rekao je za Betu komercijalni direktor turističke agencije „Planaturs“ Milan Vasić.

Ministar turizma Grčke Haris Teoharis tokom jučerašnje posete Srbiji rekao je da će od 14. maja građani Srbije moći da posete tu zemlju sa potvrdom o vakcinaciji nekom od vakcina sa Zapada, Fajzerovom, Moderninom ili Astrazenekinom, ali i ruskom i kineskom, a nevakcinisani uz negativan PCR ili antigenski test.

Postoji mogućnost da se, kako je rekao Teoharis, rok pomeri i za sredinu aprila za „zemlje koje imaju uspeh u imunizaciji, poput Srbije“ jer bi građani iz tih zemalja bili uključeni u takav pilot projekat.

Vasić je rekao da je interesovanje za letovanje u Grčkoj i u sezoni i u vansezoni drastično skočio, ne samo građana koji imaju vaučere za zamenska putovanja, već i onih koji bi prvi put da rezervišu.

On je rekao da već ima i novih uplata, a da je dobro i to što je prihvaćen antigenski test koji je značajno jeftiniji od PCR testa.

Dodao je da je to dobra vest i za turističke agencije da „počnu da rade jer iako je pomoć države dobrodošla ne može se opstati bez rada“.

Prema rečima izvršnog direktora turističke agencije „Kompas NS“ Borisa Eremića telefoni u agenciji ne prestaju da zvone jer su „ljudi posle dužeg vremena nemogućnosti da putuju veoma voljni, željni i raspoloženi za letovanje“.

„Najtraženiji termini su maj, septembar i oktobar za stariju populaciju koja je, uglavnom vakcinisana, ali raspituju se i vlasnici zamenskih vaučera i oni koji hoće da uplate letovanje prvi put“, rekao je Eremić.

Istakao je da se sada, zbog antiepidemioloških mera, moraju samo utvrditi uslovi o broju putnika u autobusu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari