Oružari: Obezvređuje se državna imovina u fabrici 1Foto: FoNet/ Zoran Mrđa

Samostalni sindikat Zastave oružja, najbrojnija oružarska sindikalna organizacija u Kragujevcu i Srbiji, potvrdila je danas pisanje našeg lista da je Skupština akcionara tog preduzeća, početkom sedmice, odbila inicijativu Dragana Ilića, predstavnika društvenog kapitala ali i zaposlenih, kao sindikalni lider, koji je tražio da se uradi nova procena vrednosti imovine i kapitala fabrike koja je lane procenjena na bagatelnih 47,5 miliona evra.

– Prošlogodišnjom procenom obuhvaćeni su samo zemljište, objekti i oprema, pri čemu je vrednost te imovine uveliko potcenjena, pa zaposleni i predstavnik društvenog kapitala i dalje smatraju da nije objektivna. Zakazao je i unutrašnji nadzor, jer je bilo brojnih propusta u tom poslu, što je rezultiralo jako niskom procenom vrednosti – navodi se u saopštenju oružarskog Sindikata.

Naglašava se da izradu nove procene fabrike koja je u većinskom državnom vlasništvu nisu podržali upravo oni predstavnici Skupštine koji bi o državnoj imovini u preduzeću i njegovim interesima trebalo najviše da vode računa, pošto su „za to plaćeni“.

Pojašnjava se da su poslednjoj sednici Skupštine akcionara prisustvovali predstavnik Vlade Srbije, odnosno Ministarstva odbrane kao i član Gradskog veća za privredu grada Kragujevca, koji u strukturi kapitala Zastave oružja ima udeo od 0,57 odsto. Gradski većnik je, napominje se, uvek negativno komentarisao stavove zastupnika zaposlenih i društvenog kapitala u Skupštini preduzeća.

– Deluje neverovatno da članovi Skupštine i Nadzornog odbora koje delegira Ministarstvo odbrane nemaju potrebu da stanu u zaštitu, državne imovine i fabričkih interesa – ističu u Sindikatu Zastave oružja, uz konstataciju da će vreme da pokaže „šta se krije iza obezvređivanja preduzeća.

Dragan Ilić za naš list kaže da je „neshvatljivo da on, kao predstavnik radnika, brani državnu imovinu od same države“.

Sramotno je, dodaje, da gradski većnik glasa da se odbije predlog o novoj proceni vrednosti fabrike u kojoj radi oko 2.500 njegovih sugrađana.

Ističe da je, uoči Skupštine akcionara pisao gradonačelniku Kragujevca Nikoli Dašiću, tražeći od njega da rukovodstvo grada, u ime svih zaposlenih u Zastavi oružju, podrži inicijativu o novoj proceni.

On je, kao i predstavnici države, kaže ostao gluv na argumente da samo 45 hektara infrastrukturno opremljenog fabričkog kruga, u centru grada vredi bar dva puta više od sadašnje procene kao i da u obzir nije uzeta tehnologija, brend fabrike, patentna prava i drugo.

Pojedini Zastavini stručnjaci i rukovodioci sa kojima smo razgovarali poručili su juče gradonačelniku Dašiću i njegovim saradnicima „da se stide“, zbog sramotnog ignorisanja zahteva da se fabrika oružja, od čijeg rada živi više od 2.500 kragujevačkih porodica, proceni na objektivan način.

Ko je u pozadini priče

Sagovornici Danasa smatraju da su za nisku procenu kapitala Zastave oružja kragujevački čelnici imali sopstvene interese, ali da su ipak u tom poslu tek puki izvršioci naloga koji stižu „odozgo“. Kažu da je u pozadini te priče jedan pomoćnik ministra odbrane sa kojim je kragujevačka fabrika u sukobu od 2016. godine. Tvrde da on od tada pokušava da iz Zastave oružja izdvoji vojni program, pri čemu je ranije hteo da ga pripoji vojnoj fabrici u Velikoj Plani, dok se u poslednje vreme sve glasnije spekuliše da bi proizvodnju Zastavinog pešadijskog naoružanja najradije dodelio jednoj privatnoj firmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari