Državno vojna delegacija Libije ponovo je ovih dana posetila Zastavu Oružje, a potom i Zastavinu fabriku kamiona. Članovi vojnog dela libijske delegacije ovoga puta su funkcionalne i streljačke karakteristike Zastavinog pešadijskog naoružanja proveravali ne samo na fabričkom nego, saznaje naš list, i na vojnom poligonu i strelištu „Jasik“, lociranom između sela Gornja Sabanta i Velika Sugubina, nadomak Kragujevca.

 Izvori Danasa smatraju da su pregovori o poslovnom aranžmanu domaće vojne industrije sa Libijom u završnoj fazi, te da će ugovor o izvozu pešadijskog naoružanja (mitraljeza, pušaka, snajpera, potcevnih bacača granata i drugog) u tu zemlju, vredan čak 103 miliona dolar, biti potpisan uskoro.

Podsetimo da je naš list još sredinom aprila pisao da je Zastava Oružje počela da se priprema za veliki poslovni aranžman sa Libijom, u okviru kojeg bi, u naredne dve do tri godine, u tu zemlju izvezla pešadijsko naoružanje u vrednosti većoj od 100 miliona dolara, što će za kragujevačku fabriku biti „posao decenije“. Neposredno pre toga, u Zastavi Oružju je boravila prva delegacija Ministarstva odbrane Libije, čiji je šef Kalid Mohamed al Šarif na fabričkom strelištu probao gotovo sve vojno i drugo oružje iz fabričkog proizvodnog programa. Al Šarif je, po izlasku sa strelišta, najavio obnavljanje nekadašnje saradnje njegove zemlje sa ovdašnjom vojnom industrijom, čemu, kako je kazao, treba da prethodi regulisanje nekih ranijih neispunjenih obaveza, što se, izgleda, odnosi na naftni dug Srbije koji će Libijcima, najverovatnije, delom biti plaćen i Zastavinim oružjem.

Izvori našeg lista kažu da će Zastava Oružje, počev od ove, pa u naredne dve do tri godine, Libiji, posredstvom državne firme SDPR Jugoimport, isporučiti velike kontingente mitraljeza M 84, najnovije vojne puške M 21, zatim potcevnih bacača granata, dalekometnih i ubojitih snajpera „crna strela“ i drugog naoružanja. U fabrici očekuju da će država realizaciju gotovo izvesnog posla sa Libijom da podrži ulaganjima u modernizaciju pogona i opreme, kao i u proširenje kapaciteta. Kragujevački oružari smatraju da će im za realizaciju tako velikog posla, pored postojećih, biti potrebni i novi proizvodni pogoni, u kojima će biti angažovani mladi radnici.

Zastavina fabrika oružja je za ovu godinu već ugovorila izvozne poslove, najvećim delom za tržište Amerike, u vrednosti od blizu 45 miliona dolara, kojima je preopteretila postojeće proizvodne i kadrovske potencijale. Otuda nevezano za poslove sa Libijom, angažuje na stotine novih proizvodnih radnika. Istovremeno produžuje ugovore o radu sa mladim radnicima koji su u toj fabrici angažovani od jeseni prošle godine.

Zainteresovani i za vojno neborbeno vozilo

Delegacija Libije se tokom posete Zastavi Kamionima upoznala sa karakteristikama jednog tipa vojnog neborbenog vozila, čija je prototipska proizvodnja počela u toj Zastavinoj fabrici. Libijci su, prema saznanjima našeg lista, zainteresovani za kontingent od 200 tih vozila, koja pojedinačno koštaju oko 40.000 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari