Oružarski zahtevi neprihvatljivi za Ministarstvo odbrane 1Foto: Fonet

– Većina oružarskih zahteva neprihvatljiva je za nadležne u Ministarstvu odbrane, saopštili su predstavnici sindikata najznačajnijih domaćih vojnih fabrika: Zastave oružja, Prvog partizana, Slobode, Krušika, Milana Blagojevića i Prve iskre..

.. koje čine grupaciju Odbrambena industrija Srbija (OIS), nakon četvorosatnog, sastanka sa ministrom odbrane Aleksandrom Vulinom i njegovim saradnicima, kojem su prisustvovali i direktori i predsednici nadzornih odbora preduzeća OIS.

Predsednik Odbora Samostalnog sindikata Odbrambene industrije Srbije Dragan Ilić našem listu je rekao da je na sastanku sa Vulinom odbijen zahtev da se zarade radnika Odbrambene industrije Srbije izuzmu iz uredbe Vlade Srbije o umanjenju zarada, pošto oružari, kako pojašnjavaju sindikalci, svoje plate zarađuju na inostranim tržištima, a ne iz budžeta kao ostatak javnog sektora, u koji su svrstani mimi svake logike.

Nadležni, međutim, nisu imali razumevanja za taj, kao ni za zahtev oružara o jednokratnoj novčanoj pomoći koju će, kako će najavljeno, da dobiju pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva odbrane, ali ne i radnici vojne industrije, iako je ta industrijska grana u nadležnosti MO. Na sastanku sa Vulinom nije prihvaćena ni inicijativa da zaposleni u fabrikama OIS mogu da se leče na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Zaposleni u Odbrambenoj industriji Srbije protive se privatizaciji domaćih vojnih fabrika (prodajom do 49 odsto njihovog kapitala inostranim kompanijama i investitorima – prim. Z. R.), predviđenoj Nacrtom zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme, o čemu su njihovi sindikalni lideri prekjuče obavestili nadležne u Ministarstvu. Ministar Vulin im je, međutim, prenosi Ilić, poručio da će privatizacija da bude dobra za njihove fabrike, te da nemaju razloga da se boje. Otuda će, dodao je Vulin, rad na izradi novog zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme da bude nastavljen.

Na sastanku nije prihvaćen ni predlog Sindikata o podeli akcija vojnih fabrika zaposlenima u OIS, iako je to ranije bilo predviđeno. Nije podržan ni sindikalni stav da društveni kapital, kojeg u preduzećima OIS ima i do 40 odsto, ne treba da bude podržavljen, kako je to predviđeno Nacrtom zakona o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme.

Ministarstvo odbrane je, nakon sastanka, saopštilo da je ministar Vulin garantovao da će, u koordinaciji sa ostalim državnim organima i ministarstvima, „učiniti sve kako bi se stvorili uslovi da problemi industrije u tranziciji budu otklonjeni“.

Na sastanku je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva, bilo reči i o „statusu poslovanja fabrika te strateški važne industrije kao i o nivou implementacije investicija i očekivanim rezultatima“, razgovaralo se i o međusobnim odnosima unutar sindikalnih organizacija u fabrikama kao i o zahtevima za unapređenje razvoja za potrebe Vojske Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari