Broker kuće AC Nenad Gujaničić ocenio je juče da je odmah nakon nagoveštaja o formiranju nove demokratske vlade Srbije značajno porasla vrednost akcija na Beogradskoj berzi, čime je neutralisan raniji pad. „Tek što je nagovešteno da će biti formirana nova demokratska vlada investitori su pohitali da kupuju akcije, čime je samo u nekoliko desetina minuta prouzrokovan veliki rast tržišta“, kazao je on agenciji Beta.
Gujaničić je naveo da je jučerašnjim porastom indeksa najlikvidnijih akcija BELEKS 15 na Beogradskoj berzi od 11,4 odsto, gotovo u potpunosti neutralisan ovonedeljni veliki pad vrednosti akcija. Veliki broj akcija na Beogradskoj berzi juče su zabeležile dvocifrene stope rasta i primakle se istorijskim vrednostima postignutim u aprilu, podseća Gujaničić.

PAVLOVIĆ: Nije bilo berzanskih špekulacija

Beograd – Savetnik malih akcionara Branko Pavlović ocenio je juče da na Beogradskoj berzi „nije bilo nikakve nervoze, niti berzanskih špekulacija“ proteklih dana. On je agenciji Beta rekao da, uprkos političkim turbulencijama, nema smanjenog interesa za procese tenderske prodaje preduzeća u Srbiji i da je taj proces potpuno nevezan od formiranja nove vlade. „Beogradska berza je tanka i plitka i neće se razviti sve dok se javna preduzeća ne pretvore u akcionarska društva, koja će početi da investiraju na berzi. U svetskim razmerama čak i berze hiljadu puta veće od naše nezanimljive su investitorima jer su male“, pojasnio je on i naglasio da je pogrešno mišljenje da je Beogradska berza toliko značajna i da je indikator onog što će se dešavati u ekonomiji.

Jedna od glavnih karakteristika berzanske trgovine ovih dana bila je prenaglašena reakcija investitora na pozitivne, ali i na negativne vesti. Jedan od berzanskih stručnjaka, koji je želeo da ostane anomiman, ocenio je da je na Beogradskoj berzi došlo do uzbune, jer su više od pola godine vrednosti akcija rasle i svi su pomislili da je berza kladionica.
„Juče su na Beogradskoj berzi zaigrali veliki fondovi, koji su videli dobru cenu za svoje akcije“, kazao je stručnjak. On je savetovao malim akcionarima da prilikom ulaganja na Beogradskoj berzi „budu oprezni“, jer „zarada na panici i psihologiji“, prisutna ovih dana, može biti, kako je rekao, pogubna po lične prinose pojedinačnih berzanskih igrača.
Indeks Beogradske berze BELEX 15 juče je nastavio trend oporavka i zabeležio rast od 11,44 odsto na 3.146 indeksnih poena. Prema podacima Beogradske berze, indeks BELEKS line zabeležio je rast od 6,79 odsto, posle prekjučerašnjeg rasta od 0,41 procenat, dok je indeks SRX povećan za 10,43 odsto.